úterý 27. ledna 2015

Vílí kruhy | Autorka a tvorba


Více o projektu naleznete ZDE.


AUTORKA
Tereza „Temnářka“ Matoušková se narodila v červenci 1990, pochází z Uherského Hradiště, momentálně žije v Praze. Vystudovala evoluční a ekologickou biologii na Přírodovědecké fakultě  a historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.
Autorka dark fantasy a arcanepunkového světa Podmoří. Do obecného povědomí se dostala díky svému blogu (www.temnarka.blog.cz), který byl nominován v soutěži Blog roku 2012 jako jeden z pěti nejlepších literárních blogů. V současnosti naleznete veškeré informace na na webových stránkách www.podmori.cz. První dvě knihy vydala vlastním nákladem v roce 2009 - "Dnes se neproměňuj" a "Branou snů". O čtyři roky později, v roce 2011 jí v nakladatelství Krigl vyšla novela "Hladová přání", kterou původně publikovala na internetu jako interaktivní povídku. V nakladatelství Mytago v roce 2015 vyšel román "Vílí kruhy" a v nakladatelství Epocha Děti vánice (2016), oba tituly se odehrávají v Podmoří. Samostatným románem je Válka zrcadel (nakladatelství Epocha, 2017), jehož děj se odehrává ve zmírajícím světě, stiženém invazí démonů. V současnosti autorka připravuje titul Pláč němého boha.
Její povídky se umístily na předních příčkách v soutěžích Cena Karla Čapka, Žoldnéři fantazie, O Dračí řád, Sieň ohňa a Tiché písky. Pravidelně jí vycházejí povídky v českých antologiích. V Podmoří se odehrává povídka "Komisař a nekromantka" (Poselství píšťaly), jinak často píše New weird jako je tomu v povídkách "Kulička hroznového vína" (Mlok 2014), "Dříme na loži z měděných drátů" (Bratislavská bludička) nebo "Pán krys" (Sladké sny). Motivy z řeckých bájí jsou inspirovány povídky "Zlomený hřeben královny noci" (Kočas 2010) a "Kdo se bojí mauší" (Žoldnéři fantazie: Dálnice ke všem čertům). Přispěla taky do obou dílu Pohádek pro kulíšky, v první se objevila moderní bajka "Krysa, Sokol a Bohyně" ve druhém "Postapokalyptická pohádka". Volné verše jí vyšly ve sbírkách nakladatelství Epika a to konkrétně ve Vyznání lásky, Obrazech, Sborníku autorů Epiky a ve sborníku ze soutěže Textík. Podrobnější přehled povídek naleznete ZDE.
Pořádá řadu literárních akcí v Brně a v Praze, zejména vede literární dílny pro začínající autory. Pod záštitou Literárních dílen vyšel v roce 2014 sborník pod názvem Zapadlý kout, kde byla zveřejněna povídka Podzemí. Ve zmíněném sborníku také naleznete její ilustraci k povídce Krysa.


TVORBA

Samostatné knihy:


Dnes se neproměňuj 
Počet stran: 232
Datum vydání: 2008



Podmoří - místo plné intrik, sympatických záporňáků a těch „dobrých", kteří musí být poraženi. 
Margeit je mladá naivní šlechtična, Est mrzačka pracující jako špionka pro jednoho významného čarodějnického hodnostáře. Obě se brzy naučí, jak se žije v povrchní zhýčkané společnosti, mezi vojáky či smetánkou, ve světě stojícím na sklonku války, naprosto fantaskním a přesto tak podobném našemu. 
A pohádky? Ty nechme dětem.



Branou snů
Počet stran: 411
Datum vydání: 2008



Příběh démonické válečnice Zoreny z fantastického světa Podmoří a jejího adoptivního syna. 
Sledujeme krok za krokem Zoreninu dramatickou snahu o chlapcovu záchranu a posléze o vzájemné sblížení.

Román Branou snů je součástí cyklu příběhů z fantastického světa Podmoří. 




Hladová přání
Počet stran: 100
Nakladatelství: Krigl
Autor obálky: Alena Kubíková

Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny. Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo.
Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?




Vílí kruhy
Nakladatelství: Mytago
Autor obálky: Alena Kubíková
Datum vydání: 2015

Když bohové z Aze zničili svět na Souši, stvořili si nový pod mořem - ponuré místo osvětlované mechanickým sluncem. Po tisíciletích, během nichž v Podmoří vznikla rozvinutá civilizace, se objevila nová božstva. Otevřený konflikt mezi dvěma pantheony skončil křehkým příměřím. Místo rozkvětu však přichází další krize.

Po hravé odbočce Hladových přání se Tereza Matoušková vrací k událostem na velkém jevišti Podmoří. Mechanické slunce pohasíná, staří bohové se zavřeli ve svých příbytcích a mladé příliš tíží hříchy minulosti. Podmořské národy si tak musí pomoci samy. Kolují zkazky o moci, která dokáže udržet zmírající vegetaci i bez slunečního světla. Vládnou jí Víly, zahořklé bytosti, které se nikdy nesmířily se zánikem života nad hladinou. Osud ostatních kultur je nezajímá a jejich kouzla se živí krví.


Schyluje se k válce, která nebude mít vítězů.



Název: Děti vánice
Autor: Tereza Matoušková
Série: Podmoří
Nakladatelství: Epocha, edice Pevnost
Autor obálky: Alena Kubíková
Webové stránky autorky: www.podmori.cz
Datum vydání: březen/ duben 2016


Národům Podmoří vládnou zasvěcení – elitní čarodějové. Někteří studují zákony fungování magické energie, jiní navrhují složité stroje... a další bojují. Málokdy táhnou za jeden provaz a následky občanských válek vyrývají do podoby světa hluboké jizvy.

Jenže ne vždy zabíjí pouze bojová magie. Když kouzla ponechaná napospas osudu zdivočí, sama se stávají hrozbou. Zorena Rútid sebrala posily a táhne spolu se svým druhem na pomoc Lerienu zmítanému nepokoji. Cestou je však stihne vánice. Záhy se ukáže, že v horách na čaroděje čekají větší problémy než sněhové závěje. Odkázáni sami na sebe čelí chladu a stínům minulosti. Zapomenuté i té nedávné.








Název: Válka zrcadel
Autor: Tereza Matoušková
Nakladatelství: Epocha
Autor obálky: Alena Kubíková
Webové stránky autorky: www.podmori.cz
Datum vydání: 2017


O očích se říká, že jsou oknem do duše. Ty Ankařiny připomínají pohled do zrcadla a kdo do nich pohlédne, znovu spatří své milované. Kaltská čarodějka a schovanka arcimága se naučila se svým darem žít a už ani nepřemýšlí, zda to není spíš prokletí. Přesto se může její život ocitnout v troskách mávnutím motýlích křídel. Jako by nestačily intriky a politické hry, začínají se vynořovat i bezejmenné stíny dávnověku. Ankara se musí postavit bytostem, kterým stačí pár kapek krve, aby proměnily zapomenuté pohádky v krutou realitu…







Příspěvky ve sbornících:

2009 - báseň Prohýřená noc ve sbírce Vyznání lásky (nakladatelství Epika)

2010 - báseň Salome ve sbírce Obrazy (nakladatelství Epika)

2010 - povídka Zlomený hřeben královny noci ve sborníku Kočas 2010 (nakladatelství Straky na vrbě)

2010 - 3 básně ve Sborníku autorů Epiky (nakladatelství Epika)

2011 - povídka Kdo se bojí mauší ve sborníku Žoldnéři fantazie (nakladatelství Straky na vrbě), na motivy povídky byl natočen stejnojmenný krátký film



2011 - báseň Cesta ve sborníku z literární soutěže Textík (nakladatelství Epika)
  
2011 - moderní bajka Krysa, Sokol a Bohyně ve sborníku Pohádky pro kulíšky (Nedoklubko, Blog.cz)

2013 - povídka Komisař a nekromantka ve sborníku Poselství píšťaly (nakladatelství Epika)

2013 - Postapokalyptická pohádka ve sborníku Pohádky pro kulíšky 2

Autorkou ilustrace k Postapokalyptické pohádce je Alena Kubíková.

2013 - povídka Pán krys ve sborníku Sladké sny (Sirius Print, vydáno jako e-book)

2014 - povídka Dříme na loži z měděných drátů v knize Bratislavská bludička (Hydra); Pevnost 1/2018

Ilustrace k povídce Dříme na loži z měděných drátů od Aleny Kubíkové



2014 - povídka Kulička hroznového vína v antologii Mlok 2014

2014 - povídka Podzemí ve sborníku Zapadlý kout

2015 - Na zádi papírové loďky v antologii Rozmarná fantastika, Hydra 

2016 - Čas sněhu v antologii Papírová pavučina, Epika

2016 - Čtyři sta padesát na ruku ve sborníku Prokletí betaverze

2016 - Dívčí záležitosti (antologie Zombie apokalypsa Hydra 2016/ Dnes nezaprší,  Epika 2018)

2017 - Popel a krev v antologii Žena s drakem, Fortna

2018 - Sladká jako míza, hořká jako slzy (Mladé Čarodějky, Černý drak)


 
 


Více informací naleznete na webových stránkách autorky.

Žádné komentáře:

Okomentovat