úterý 5. června 2012

Karen Thompsonová Walkerová - Věk zázraků


Název: Věk zázraků
Původní název: The Age of Miracles
Autor: Karen Thompsonová Walkerová
Žánr: dystopie, román
Počet stran: 270
V ČJ: vyšlo

Téma románu je pozoruhodně aktuální ve světle událostí, které se odehrály v Japonsku. Nyní víme, že mohutné zemětřesení, jež zemí otřáslo 11. března 2011, posunulo planetu o několik palců z její osy, čímž se pozemský den o zlomek sekundy zkrátil. V románu Věk zázraků, vyprávěném hlasem jedenáctileté kalifornské dívky Julie, otřese planetou zemětřesení, které však způsobí opačný efekt.

Rotace Země se zpomaluje a dny se dlouží, zprvu o šest minut, pak o dvanáct, potom o čtyřiadvacet. Když se tento jev - známý jako "zpomalování" - ustálí, dny se prodlužují na osmačtyřicet hodin, gravitace slábne, ptáci přestávají létat a astronauti se ocitají bez pomoci daleko od Země.

Děsivě prorocký román, v němž mohutné zemětřesení vychýlí Zemi z její osy, získal smlouvu na půl milionu dolarů připomínající opojné dny, než ekonomika způsobila pád cen a zálohy poskytované vydavateli prudce klesly. Nakladatelství Simon & Schuster zvítězilo nad ostatními vydavateli v soutěži o román Věk zázraků (The Age of Miracles), prvotinu Karen Thompsonové Walkerové, v pětikolové aukci, jež došla až k nabídkám v zalepených obálkách. Literární agentka Cathryn Summerhayesová, která smlouvu sjednala, mluví o "nejsoupeřivější aukci, jaké kdy měla příležitost se zúčastnit". Stejně nadšení byli i mezinárodní vydavatelé: nakladatelství Random House US knihu koupilo za milion dolarů a značné sumy padly i v Itálii, Španělsku, Německu a jinde.
Podle vydavatelské manažerky nakladatelství Simon & Schuster Suzanne Baboneauové je to "román velkých idejí, ale naprosto nohama na zemi, napsaný křišťálově jasně a v nádherném rytmu", lidské drama viděné očima dítěte. "Je třeba se nevěřícně zastavit, ale přitom právě teď se člověk podívá z okna a pomyslí si: tohle by se mohlo stát."

Věk zázraků provází i další neobvyklá okolnost, vydavatelé se shodli na přesném datu vydání. Bude to 21. červen - nejdelší den v roce.

Apokalyptický příběh očima jedenáctileté dívky, která se jednoho rána vzbudí a zjistí, že svět se začal zpomalovat. A dny se prodlužují a prodlužují…

Zdroj anotace a obálky: jota.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat