pátek 18. ledna 2013

Obálky přes kopírák II.



Tak a je to tady - po necelém roce se opět hlásím s pokračováním článku "Obálky přes kopírák aneb jeden šel a další se přidali". Musím říct, že opět jsem našla hodně podobných i vyloženě stejných obálek, ale nakonec se do článku probojovalo 29 "šťastlivců".
V dnešní době, kdy vychází ročně tolik titulů, je skoro nemožné, aby se nějaká ta obálka neusídlila na více knihách. Zvlášť u překladů, kdy neseženete práva na originální verzi. A někdy to prostě jen nevyjde ...

První článkovou obětí je obálka Smrtícího polibku od Alice Moss. Český překlad knihy má "na svědomí" nakladatelství Levné knihy, obálka je stejná jako originální verze v angličtině. Proti ní stojí paperbacková verze The Alchemy of Forever od Awery Willliams. Alchymie věčnosti - jak zní český název - u nás vychází 11. února s obálkou, kterou si nakladatelství CooBoo upravilo podle sebe. Vše doplňuje pozměněná verze v podobě With All My Souls.

  

A už jsme zase u Bratrstva černé dýky! Není žádným tajemstvím, že české obálky mi drásají nervy. Vyjadřovala jsem se k nim tolikrát, že už s tím sama sobě lezu krkem. Znovuzrozený milenec mi náladu ovšem vylepšil a velmi mě potěšila - slabé slovo - zpráva, že se nakladatelství pokusí všemi možnými prostředky (ok, to jsem trochu přehnala) získat práva na originální obálku Lover at Last.! (následuje skoro vítězný křik) - což se nakonec nestalo, ale Král a Prokletý milenec už mají pěkné obálky. J
Jo, tuhle sérii mám ráda - ale vraťme se k tématu. Obě obálky jsou … no … ehm … nevyhovující. Možná o ždibíček lépe je na tom Force of Nature … Dodatečně jsem ještě přidala Amaury's Hellion a Dark Edge of Honor.

  
 

Třetí v pořadí je Pod maskou nevinnosti - román s příběhem zasazeným do Anglie roku 1870, který vyšel u nakladatelství Moba. Stejně tak jsme se dočkali i knihy Shatter me od Tahereh Mafi - v souboji tajně vykukuje její italská kolegyně nesoucí název Schegge di me doplněná o Flamethroat a Beautiful Sins: The Sacrifice a The Timekeeper.

   


Originalitu si neužila ani obálka čtvrtého dílu série Kal Leandros - Přání smrti. Na chlup stejnou obálku zvolilo nakladatelství PAN pro německé vydání prvních dvou dílu Demonaty od Darrena Shana.

 

A opět se dostáváme k Levným knihám, které vydávají knihy od Alexandry Ivyové - stejně tak jako knihy Raven Hartové. Do duelu se nám dostal první díl Strážců temnoty (Zrození temnoty) a španělská verze třetího dílu série Savannah Vampire - El beso del Vampiro. Nalejme si čistého vína - obě obálky jsou hrozné. Alespoň že české vydání Polibku upíra zdobí jiná, přijatelnější verze.

 


Když jsem edičním plánu nakladatelství Baronet objevila chystanou knihu Hlad jako žádný jiný od Kresley Cole, čekala jsem ohledně obálky jen to nejhorší. A ejhle! Sice tuhle obálku s vybledlým týpkem v různých úpravách najdete na víc knihách než na The Bite before Christmas, ale to mi nebrání v tom, abych přiznala, že Baronet příjemně překvapil. A děkuji myska98 (ty přezdívky se blbě skloňují) za upozornění ;).

 

Sedmý bod zaujímá Zabít nebo milovat, opět "Baronetí" kousek. Jedná se o pokračování výše zmíněného titulu od Kresley Cole. A já tvrdím, že obálka je skvělá a klidně se kromě Avoiding Commitment, Sarah's SurrenderStone Kissed a Damaged but not Broken může objevit na x dalších titulech, stejně od mojí maličkosti bude mít palec nahoru.

    

Down to you, Hot boys, Damon, Jag ( + drobně pozměněné verze) … ˆ-ˆ ...ÚžasnýNevinný

     


Naše staré známé Spojení krve. Sice jsem se téhle obálce věnovala už v minulém článku, ale nedalo mi to musela jsem přihodit ještě slovinskou verzi Nenasytné od Meg Cabot a portugalské vydání Času čarodějnic, na které mě upozornila Lea v komentářích u minulého článku. Nakonec jsem doplnila The Whisper Jar, Piper's Fury a Dark in the Night.

     

Loď mezi hvězdami má nádhernou obálku a jsem moc ráda, že nakladatelství zvolilo právě tuto verzi originálních obálek, i když si s tím přidělali fůru práce, jelikož originální obálka třetího dílu v tomto stylu jaksi neexistuje. Za míchání obálek a nedodělání stejných typů bych škrtila. Ale to zase odbočuji. U mě vítězí verze Across the Universe než Full Count a Learning to Let Go. Navíc mi ten chlap posledně zmíněných prostě nesedí. Přijde mi, že se nejedná o stejnou postavu jako na první obálce. Kdo ví? Možná se tak narodil, možná je to photoshot.

   

Vždy jsem si myslela, že Pád je prostě Pád. Nyní se můžete podívat na poněkud nepovedený klon. A v maskování postavě na Leopard Moon nepomůžou ani upižlané vlasy, které nedokázaly zakrýt cosi co nebezpečně připomíná hrb. Navíc mě do očí bije rozdílný odstín ramena a ruky. A ta černá puma tomu nasadila korunu.

 

Následující tři obálky patří do stejného "okruhu". Obálky nejsou vyloženě stejné, ale podklad pro obálky je podobný. Z obličeje vidíme určitou část, ale lze jej porovnat s původním vzorem. Takových obálek najdete velké množství, já jsem vybrala dvojice Temný ráj & Drought & Necessary Sacrifices & Apocalypse.

   


Smečka & Аз, вещицата (bulharská verze Času čarodějnic),

 


a Nevinné & V rytmu charlestonu.

 


A teď už následuje "slet" nejspíš vidíte souvislost na první pohled, takže jen heslovitě:

Return to Paradise od Simone Elkeles (doufám, že u nás vydají něco od autorky vydají) versus Reaching through Time.

 

Známý motiv dívčího krku s náhrdelníkem alias Vampireville od Ellen Schreiber ( u nás díl vyšel pod názvem Město upírů), třetí díl Školy noci - Chosen (Vyvolená) a slovinské vydání prvního dílu Vampýrské akademie od Richelle Mead.

 

Ihanet - turecká verze již výše zmińovaného Polibku upíra od Raven Hartové, paperbacková verze Insatiable (Nenasytné) od Meg Cabot a Returned od Keeley Smith.

 

Opět jedna z verzí Vampýrské akademie - tentokrát se jedná o portugalské vydání třetího dílu a paperbacková verze osmého dílu Upírů z Morganville a k tomu připojeno Sam I Am.

  

Další titul od K. A. Linde versus novela od Jill Miles ze série Deník sukuby, kterou u nás vydává nakladatelství Levné knihy.

 

Dragon Seer versus The Keeper's Tatoo.

 

Carrier of the Mark, německé vydání Shatter me od Tahereh Mafi Ich fürchte mich nicht a Shadow of the Mark.

  


Intagible, Glimpse a Desire. Podobnost čistě náhodná ;)



So Pretty It Hurts versus Don't Breathe a Word.

 

Awaken a So Much Pretty.

  

Tak které oči mu seknou nejvíc?


Myslím, že dál komentovat nemusím ...





Myslím, že následující výčet obálek není konečný, protože ta "dívka s kápí" se nachází na velkém množství obálek:





A jsme u konce. (Volejte hurá a tři dny se raduje. Klanit se nemusíte.)

2 komentáře:

  1. Pěkná práce, poklona za ni :) tak nakladatelé často vyrábí obálky z prodejných fotek, které jsou levnější než nákup originálů... ale aspoň je často nějak upraví a nenechají holé fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že podobnou obálku jako Dragon Seer a The Keeper's Tatoo má i Deklarace smrti :D

    OdpovědětVymazat