středa 24. července 2013

Prokleté město (RC)

Název: Prokleté město
Původní název: Cryer's Cross
Autor: Lisa McMann
Žánr: YA, thriller
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: 10. dubna 2013

Anotace:

Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... 

Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. 

Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. 

V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?



Book trailer:


* * * * *

Lisa McMann se narodila v Holandsku, v roce 2004 se přestěhovala do Arizony, kde nyní žije s manželem a dvěma dětmi. O budoucím povolání měla jasno poměrně brzy - již od čtvrté třídy chtěla být spisovatelkou. 
Lisa McMannJejí první román Wake (u nás vyšel titul jako Lovkyně snů: Procitnutí) se umístil v žebříčku nejprodávanějších knih pro děti a mládež. Následovaly další dva díly Lovkyně snů - Fade a Gone - v roce 2011 pak spatřil světlo samostatný thriller Cryer's Cross, v českém překladu Prokleté město, kde se seznamujeme se zvláštním městečkem Cryer's Cross, docela obyčejným do chvíle, než beze stopy zmizí místní studentka, která ovšem není poslední...

POSTAVY
Hlavní hrdinka Kendall může zpočátku působit nesympaticky a poněkud lhostejná k okolí. Postupem času se ale dozvídáme, že trpí zvláštní poruchou, kterou před svým okolím tají a která ovlivňuje její pohled na svět.  Přesto jsem si ji příliš neoblíbila - už kvůli její nerozhodnosti.
Cryer's CrossPodobně v oblíbenosti dopadl i Jacián Obregon, hrající v příběhu také výraznější roli. Přišel mi spíše jako umělá postava. Ze začátku s nikým nekomunikuje, je naštvaný na celé okolí, ale poměrně rychle se mění. Působí prakticky "nadhodile" - Jaciánův charakter se mění v průběhu a jeho chování bylo nevyzpytatelné, v některých případech i neuvěřitelné. Na druhou stranu nijak nevyčníval z děje.
Ostatním postavám se autorka příliš nevěnuje, jsou zmíněni spíše okrajově a vzbuzují až idylický dojem. Nejsympatičtěji na mě působila Jaciánova sestra Marlena, ale i ta postupem času ztrácí výraznější rysy.

DĚJ
Samotná myšlenka děje je poutavá, ačkoliv by se ve výsledku dala více využít. Autorka nás pomalu upozorňuje na neobvyklé detaily - v Cryer's Cross není žádný signál, nikdo tu nevlastní mobilní telefon - láká čtenáře různými tajemnými poznámkami, posunuje děj pomocí různých zmínek a narážek. Příběh ubíhá rychle a čtenář tuší, kterým směrem se bude ubírat. Má pocit, že ví jaké je tajemství Cryer's Cross a zároveň jakoby sledoval nezúčastněně nějaký film, neboť kniha je vyprávěna z pohledu třetí osoby, protkaná přímou řečí.
The MissingAčkoliv se jedná o thriller, neočekávejte příliš děsivý děj, při kterém vám bude běhat mráz po zádech, i když nikdy nevíte...

HODNOCENÍ
Na Cryer's Cross jsem se těšila už v době, kdy u nás nakladatelství Fragment teprve chystalo překlad Wake. Kniha mě zaujala zejména díky vydařenému traileru, který přímo vybízí k přečtení knihy. Celá trilogie Lovkyně snů se mi líbila, tudíž jsem věděla, že po Prokletém městě sáhnu také.
Očekávala jsem sice napínavý thriller s šokujícím odhalením, přesto nemůžu knihu zcela odsoudit. Sice mi nenaskakovala husí kůže při náznacích nebo volání hlasů, přesto se kniha četla rychle, dokázala upoutat pozornost a nutila ke čtení a rozluštění záhady. Líbil se mi i fakt, že název města je úzce spojen příběhem a má svůj vlastní význam. Překvapil mě také velký časový úsek mezi první a druhou kapitolou - mnoho autorů by příběh natahovalo, čímž by děj ztratil na poutavosti a mohl by hned ze začátku odradit čtenáře.
K samotnému překladu nemám připomínky jako spíše k anotaci, která mi přijde v jednom slově nepřesná, přestože ve výsledku odpovídá.

Prokleté město je příjemná čtivá knížka, která vás příliš nevyděsí. Oddechová "jednohubka" pohybující se někde mezi průměrem a lepším nadprůměrem. Myslím, že nejen fanoušci Lisy McMann nebudou zklamáni. Osobně dávám knize příjemné 3,5 hvězdičky a těším se na další knihy této autorky.

* * * * *

Knihu Prokleté město i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroj obrázků: lisamcmann.com, fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat