neděle 1. září 2013

Motýlí křídla (RC)

Název: Motýlí křídla
Původní název: Schmetterlingsschatten
Autor: Veronika Bicker
Edice: thriller
Žánr: YA, thriller
Počet stran: 168
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: 16. října 2012
Webové stránky edice: http://www.thrillery.cz/

Anotace:

Elena se snaží zapomenout na nešťastnou smrt své sestry Laury. Jak přesně zemřela, to nikdo neví. Na stejném místě je o rok později nalezena další mrtvá dívka. Je to opravdu jen náhoda? 
Co způsobilo dopravní nehodu, při které zahynula Laura? Jaké tajemství v sobě nosí matka, která Elenu nechce spustit z očí? 
Náhlý zájem staršího pohledného Tristana, přicházející anonymní dopisy a potloukající se zakuklené postavy přimějí Elenu jednat. Bude hledat pravdu na vlastní pěst...


* * * * *

veronika_bickerAUTORKA VE ZKRATCE
Veronika Bicker se narodila v roce 1978 v Karlsruhe. Psala a četla již od svých čtyř let. Ve školním věku psala povídky jako vánoční a narozeninové dárky pro své přátele.
Od roku 2001 publikovala mnohé příběhy ve fanzinech a antologiích. V roce 2006 dokončila studium ekologie a začala se psaní věnovat na plný úvazek. První román s názvem Schmetterlingsschatten (v českém překladu Motýlí křídla) vydala o dva roky později.
Autorka žije nyní společně se svým manželem v Cáchách a věnuje se převážně oblasti fantasy a science fiction.


SchmetterlingsschattenPOSTAVY
Postavy thrilleru si představuji dobře prokreslené po psychické stránce. Bohužel, pro hlavní postavy Motýlích křídel souhrnně platí jeden fakt - jsou příliš ploché. Elena je sice milá dívka, ale charakterově nevýrazná. Postrádá výraznější povahové rysy, její chování je poněkud chaotické, ačkoliv má působit dojmem rozumné dívky, která si všímá svého okolí a uvažuje realisticky. Dělá hloupá rozhodnutí a sama neví, co chce.
Nijak výrazně neoslní ani Tristan, ve kterém většina studentek vidí nejúžasnějšího kluka na škole. Jeho postava postrádá reálnější rysy, chová se nepředvídatelně. Byl mi krajně nesympatický a vztah mezi ním a Elenou byl naprosto empatický, bez chemie, zamilovanost byste hledali marně.
Lépe na tom nejsou ani ostatní postavy, přizpůsobují se ději tak, jak chce autorka. Někteří mění své chování jako na běžícím pásu - působí dojmem robota, udělají to, co musí, nic víc.

DĚJ
Původní myšlenka děje má slušný potenciál být originálním příběhem, bohužel v knize není zcela využita. Zápletka sice je zajímavá, ale obsahuje mnoho zbytečných informací, které odvádějí pozornost od hlavní dějové linky.
Autorka se snaží upoutat pozornost hned na začátku, vtažením přímo do děje. Prvotní informace na mě ale působily chaoticky a trvalo chvíli, než jsem se zorientovala v postavách. Měla jsem problém zjistit, kdo pronáší jakou větu a co se ve skutečnosti stalo.
Naopak velmi se mi líbily úryvky na začátku každé kapitoly, které dokázaly upoutat pozornost a v celém ději hrály zásadní roli. Velkým mínusem je ale uvedení data s konkrétním rokem - 2005 - u zmíněných úryvků. Přijde mi naprosto zbytečné určení roku, neboť kniha tak získává specifické časové orámování, současnost probíhá o několik let zpátky a pro čtenáře může být "neaktuální téma" nezajímavé. Navíc v celém textu se mluví pouze v nekonkretizovaném stylu - například "před dvěma lety".

HODNOCENÍ
Motýlí křídla spadají do edice thrillerů pro mladé. Nejedná se klasické thrillery, při kterých běhá mráz po zádech, odpovídají svému zařazení. Zejména mladší publikum bude nadšeno. 
Pro mě byly Motýlí křídla spíše oddechová četba, která není příliš dějově náročná, rychle se čte a zápletka Vás neunudí ke spánku. Nijak výrazně jsem si neoblíbila žádnou postavu, všechny mi připadaly stejné a přistupovala jsem k nim s odstupem. Musím také pochválit české vydání. Všechny tituly, které v této edici vychází, mají krásné obálky.
Motýlí křídla si ve výsledku ohodnotila příjemnými 3 hvězdičkami a jsem zvědavá na další kousky z edice thrillerů, v říjnu vychází Dvojí tvář od Kathrin Lange a Dotek chladu od Taminy Berger.

* * * * *

Knihu Motýlí křídla si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroje: veronica-bicker.de, thrillery.cz,  fragment.cz, goodreads.com

2 komentáře: