pondělí 2. září 2013

Nepřítel mého nepřítele (RC)

Název:  Nepřítel mého nepřítele
Autor: Kateřina Petrusová
Žánr: detektivní román s prvky klasické romance
Série: Bavettovi
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 360
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 6. února 2013
Oficiální stránky autorky: www.katerinapetrusova.cz

Anotace:

Dluhy se musí platit. To ví i bývalá policistka Joan, která má závazek vůči samotnému králi drogového podsvětí. Ten se nyní hlásí o splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu malou dceru Amy. 

Zvládne Joan zabít Roberta Bavettu, jednoho z vůdců italské mafie, a dostat svou dceru zpět? 

Co když existuje ještě jiný způsob, jak Amy zachránit?


* * * * *


AUTORKA VE ZKRATCE
Kateřina Petrusová napsala své první dvě povídky ve čtrnácti letech, přesto - jak uvádí v rozhovorech - původně neočekávala, že by někdy mohla vydat knihu. 
S myšlenkou na příběh, kde se z mladého muže stane psychicky dítě, si pohrávala už delší dobu. Příležitost převést nápad na papír dostala v době, kdy se rozhodla s kamarádkami založit web, kam by psaly své původní povídky. 
Díky kamarádce se kapitoly příběhu Malí kluci vousy nenosí objevily u nakladatelství Fragment, poté následoval cyklus čtení, hodnocení a schvalování, aby ve výsledku vznikla Nebezpečná láska, první díl Bavettových. Nebezpečná láska se setkala s velkým úspěchem u čtenářů, proto v únoru 2013 následovalo volné pokračování - Nepřítel mého nepřítele. V současnosti autorka píše třetí díl o mafiánské rodině, v listopadu ji vyjde samostatný román S hlavou v oblacích.

DĚJ
Někdy je těžké napsat pokračování tak, aby dokázalo překonat první díl a zároveň si zachovalo svůj styl a originalitu. Katce se to povedlo na jedničku.
Děj se opět točí kolem rodiny Bavettů, tentokrát se ale nezaměřujeme na příběh Mika a Page, ale ten Robertův. A že je o co stát se můžete přesvědčit sami.
V první kapitole se ocitáme v minulosti Joan, dozvídáme se základní informace. V další kapitole již proplouváme současností, kdy Jo prožívá úplně jinou kapitolu svého života a snaží se nevnímat dluhy z minulosti.
Líbí se mi, že autorka neohraničila Joaninu minulost nějakým konkrétním datem, děj je tak aplikovatelný na poměrně široké časové spektrum. Musím ocenit fakt, že Nepřítel mého nepřítele navazuje na Nebezpečnou lásku velmi volně, je tedy možné číst "Robertův a Joanin příběh" bez předchozího dílu, i když se tu a tam objeví poznámky, které navazují na předchozí informace.

POSTAVY
Nevím, jak to autorka dělá, ale její postavy si nelze neoblíbit. Každý charakter je specifický a originální, postavy nejsou jako přes kopírák a Robert rozhodně není jako jeho bratr. Dělá vlastní rozhodnutí, má své názory, uvědomuje si svoji zodpovědnost a reaguje na situace jinak než Michael. Chvílemi je roztomile nemotorný, jindy nevrlý chlap na zabití. Ke konci nám možná trochu zesládl, ale to už bylo tak předpokládané, že by mě vyvedl z míry spíš opak.
Oblíbila jsem si i Joan. Působí jako obyčejná, skutečná postava. Dělá chyby jako každý jiný, není drsná hrdinka, která si ví rady v každé situaci. Reaguje jako milující matka, její dcera je pro ni vším. Uvědomuje si své chyby, ale je ochotna udělat cokoliv, aby ochránila své dítě. Její vztah s Robertem není zamilovanost na první pohled a rozhodne se mu nevrhá kolem krku při první příležitosti, což dodává příběhu uvěřitelné prvky.
Není nouze ani o vtipné hlášky, kterými zásobuje děj (nejen) Johnny, Robertův nejlepší přítel a bodyguard v jedné osobě. Chrlí jednu hlášku za druhou až se nestačíte divit. A funguje to víc než dobře.

HODNOCENÍ
Po Nebezpečné lásce se jsem se trochu obávala pokračování a zároveň byla zvědavá na Robertův příběh. Obavy byly zbytečné, Katka opět dokázala, že psát umí.
Proplouváte svižně dějem a těšíte se, jak to všechno dopadne. Čeká Vás poutavá zápletka, plno hlášek a skvělé postavy. Že je půlka knihy přeslazená? Ale jděte, vždyť je to román, sice s detektivními prvky, ale stále román. A skvěle napsaný.

Nepřítel mého nepřítele si ve výsledku odnesl 5 hvězdiček a rozhodně si nenechám ujít další díl, který autorka právě píše. Těším se i na autorčin nový román S hlavou v oblacích, který by měl vyjít 4. listopadu letošního roku.

* * * * *

Knihu Nepřítel mého nepřítele i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy S hlavou v oblacích si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Autor fotografie autorky: Jan Krahulec
Zdroje: katerinapetrusova.cz, fragment.cz, goodreads.com

2 komentáře: