neděle 20. října 2013

Řez (RC)

Název: Řez
Původní název: The Cutting
Autor: James Hayman
Žánr: thriller
Série: Michael McCabe
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: listopad 2012

Anotace:

Detektiv Michael McCabe chce svou malou dceru vychovávat daleko od násilného prostředí velkoměsta. V klidném Portlandu ale čeká zkušeného policistu šok. Během vyšetřování se už setkal s hroznými věcmi, ale místní vrah je pro kriminalisty jako noční můra. Dívce, která je nalezena mrtvá na skládce, někdo s chirurgickou precizností vyřízl srdce. Ve stejný den, kdy je objeveno tělo, zmizí další mladá žena. McCabe je přesvědčený, že za oběma zločiny je jeden člověk. 
Co odhalí pátrání, jehož stopy vedou až do místní smetánky? Kdo se skrývá za tváří zkušeného zabijáka? Začíná závod s časem, ve hře je život unesené ženy...




* * * * *



AUTOR VE ZKRATCE
James Hayman se stejně jako hlavní hrdina jeho knih, Michael McCabe, narodil v New Yorku. Vystudoval Brown University a pracoval přes dvacet let jako hlavní kreativní ředitel jedné z největších reklamních agentur v New Yorku. V roce 2001 se rozhodl přestěhovat, aby mohl začít novou kariéru jako autor fantastické literatury.
V současnosti žije se svou manželkou, výtvarnicí Jeane O’Toole Haymanovou, v Portlandu ve státě Maine.
V roce 2009 vychází jeho první román The Cutting, v překladu Řez, s detektivem Michaelem McCabem v hlavní roli.
10191869
DĚJ
Příběh je velmi dobře propracovaný, James Haymann skvěle dokáže udržet čtenářovu pozornost, i když se v knize vyskytují delší popisné úseky. Nechybí tu momenty plné napětí, v dějové linii se střídá samotný případ vraždy s osobními problémy hlavního hrdiny. Čtenář během prvních stran nabude pocitu, že vrah zabíjí pouze z vlastního potěšení, postupem času se ale odhaluje mnohem více překvapivých detailů a zjišťujeme, že pravý důvod je mnohem rozsáhlejší a složitější.
Pocitům vraha autor nevěnuje příliš pozornosti, zmíní se o nich pouze v prologu. Více prostoru věnuje citům unesené osoby, z jejíž pohledu jsou psány některé kapitoly, čímž je děj oživen. Autor se snaží čtenáře napínat, různými poznámkami z pohledu vypravěče.


„Ale i kdyby věděl, kam se má dívat, vysokého, tmavovlasého muže, který ho pozoroval malým otvorem nad oltářem a jehož ruka bezděky hladila ostří skalpelu, by stejně neviděl.“

(Řez, str. 150)

Příběh ubíhá plynule, postupně se objevují různé informace a vodítka, která zamíchají dějem, totožnost vraha se několikrát změní a vše pak vyvrcholí v závěru knihy.

8520390POSTAVY
Detektiv Michael McCabe je muž na svém místě. Původně působil na oddělení vražd v New Yorku, kvůli dceři a jejímu bezpečí se odstěhoval do Portlandu. V knize je věnován velký prostor jeho životu a osobním problémům. Dozvídáme se o jeho minulosti, smrti jeho bratra, nepovedeném manželství. Nejvýraznějším prvkem je jeho mimořádná paměť – dokáže si do detailů vybavit každé slovo, které kdy četl nebo slyšel. Tato vlastnost z něj dělá poněkud dokonalou postavu, protože jen díky této vlastnosti se dostává k důležitým vodítkům, ke kterým by se vůbec nedostal.
V celé knize se objevuje velký počet postav, od dcery hlavního hrdiny až po osoby související s případem. Díky dobrému stylu psaní nehrozí jejich záměna, nemáte potřebu listovat o stranu zpět a hledat souvislosti.

HODNOCENÍ
Původně jsem neočekávala příliš, tudíž mě Řez příjemně překvapil. Na první pohled lehce odhalitelná zápletka a totožnost vraha, se ukázala jako mnohem složitější. Vše, co se na první pohled zdálo zcela jasné, mělo úplně jiný význam. Prolínání pohledu unesené oběti a samotného vyšetřování bylo zajímavé, očekávala bych více myšlenek z pohledu vraha. Chybělo mi v knize vysvětlení a důvody, proč tak vrah vůbec jedná, odkud pochází první impulzy k jeho chování.

Řez je skvělý thriller s poutavou zápletkou a nečekanými zvraty, rozhodně se u něj nudit nebudete. Knihu bych doporučila spíše dospělejším čtenářům, příznivci thrillerů budou spokojeni. Ve výsledku dávám knize 4 hvězdičky a těším se na další knihu od autora – Mráz.


* * * * *

Knihu Řez si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroj fotografie autora
Zdroje: jameshaymanthrillers.com, fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat