neděle 20. října 2013

Zrádný anděl (RC)

Název: Zrádný anděl
Původní název: Lügenengel
Autor: Ulrike Bliefert
Edice: Thriller
Žánr: YA, thriller
Počet stran: 184
Nakladatelství: Fragment
V ČJ: vyšlo 8. dubna 2013
Webové stránky edice: http://www.thrillery.cz/

Anotace:

Leonie tráví prázdniny společně s rodiči, kamarádkou Maike a malým bratrem. O nejmladšího člena rodiny se má během dovolené postarat místní dívka Sonja, ke které se Maike začne od začátku chovat podezřívavě. Leonie to nechápe a považuje za přehnané.

Sonja však něco tají. Jaká je její minulost? Co je vůbec zač ta dívka s tváří anděla?

Pokud Leonie neodhalí děsivou pravdu včas, budou všichni ve velkém nebezpečí.



* * * * *

AUTORKA VE ZKRATCE
Ulrike Bliefert se narodila v roce 1951 v Düsseldorfu. Na univerzitě v Kolíně vystudovala germanistiku, anglistiku a divadelní vědu. Současně se věnovala studiu herectví a absolvovala praxi v oblastech režie, scéna a kostýmy.
Od roku 1970 byla členkou několika divadelních souborů, působila jako filmová a televizní herečka na volné noze, namluvila několik audio knih a rozhlasových her. Od roku 1987 začala psát scénáře (např. pro TV seriál Místo činu) a posledních pár let píše také romány. Její první knihou pro mládež byl Zrádný anděl.
V současnosti žije s manželem a dcerou v Berlíně. 

DĚJ
Podobně jako thriller Výkřik do tmy se může Zrádný anděl pochlubit zajímavou zápletkou. Opět se nejedná zcela o originální, neboť podobnou dějovou linku můžeme nalézt v jiných knižních titulech nebo filmových zpracování.
Pozornost upoutá na začátku prolog, jednotlivé kapitoly nejsou příliš dlouhé, čtenář se nedočká ani složitějších odboček od hlavní linky příběhu.
Autorka už od začátku sděluje, že Sonja není tak nevinná, jak působí na celou rodinu Schillerových. Některé kapitoly doplňují úryvky z pohledu Sonji, postupně odhalujeme její minulost a tajemství. Čtenář tudíž celý příběh sleduje její rozhodnutí a snaží se zjistit pravé úmysly, vše pak vyvrcholí v závěru knihy.
Vzhledem k náznakům a přibývajícím informacím, není závěrečný zvrat ničím překvapivým.

POSTAVY
Leonie Schillerová patří mezi normální, obyčejné hrdinky. V porovnání se svojí nejlepší kamarádkou Maike působí jako ta klidnější a rozumnější. Je také důvěřivější, nevidí na Sonje žádné podezřelé chování, dokonce se jí zastává. Maike naopak působí rozvernějším dojmem a Sonja ji nesedne hned od začátku. Jejich přátelství dostává občas trhliny, přišlo mi, že se rozhádají pouze kvůli hloupostem. V průběhu děje se obě mění, Leonie se musí vypořádat se svými problémy, neví, čemu má věřit. V závěru se stává dospělejší, možná až příliš rychle se smíří s danými událostmi. 
5471707Nejvýraznější postavou byla samotná Sonja. Autorka si dobře pohrála s prokreslením její povahy v podobě vstupů z jejího pohledu.
Co se týče ostatních postav, všechny byly zobrazeny realisticky, dělají chyby, nejsou neomylní. Divím se, že autorka nevěnovala více prostoru vztahu mezi hlavní hrdinkou a Benem, jak bývá u většiny knih zaměřené na mládež.

HODNOCENÍ
Zrádný anděl je již třetí thriller, který jsem z edice četla a zatím se mi nejvíce líbil. Děj byl dobře zpracován, lehce se četl a postavy nebyly umělé, bez přikrášlení. Přestože jsem od začátku tušila, jakým směrem se kniha bude ubírat, překvapil mě důležitý dějový zvrat již v první čtvrtině knihy – očekávala bych, že se objeví až za polovinou knihy. Závěrečná scéna mě příliš nepřekvapila, spíše mě zajímala Sonjina minulost a důvody jejího chování.
Ulrike Bliefert podala příběh čtivě, ačkoliv již od začátku čtenář tuší, kdo "ten špatný", nekazí tento fakt dojem ze čtení - naopak nutí číst dál.
Velmi se mi líbila mini epizoda v kapli, kde se Leonie dozvídá příběh  Zrádného anděla, který dodává příběhu zajímavý nádech tajemna.

Zrádný anděl je čtivý, ne zrovna klasický, thriller s příjemnou zápletkou. Ve výsledku dávám knize 3 hvězdičky a ráda se poohlédnu i po dalších kouscích z této edice.


Knihy v edici THRILLER:

    


* * * * *

Knihu Zrádný anděl si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství



Zdroje: ulrikebliefert.de, thrillery.cz,  fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat