středa 11. prosince 2013

Mráz (RC)

Název: Mráz
Původní název: The Chill of Night
Autor: James Hayman
Žánr: thriller
Série: Michael McCabe
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: duben 2013

Anotace:

Atraktivní a ctižádostivá právnička se chce stát partnerkou v prestižní advokátní firmě v Nové Anglii. Jedné mrazivé noci je však její mrtvé tělo nalezeno v kufru auta nahé a na kost zmrzlé. Případ přebírá detektiv z oddělení vražd Michael McCabe a hned začíná s vyšetřováním. Kdo by mohl chtít ublížit krásné a inteligentní ženě? Ve chvíli, kdy zmizí i jediná svědkyně zločinu, začínají na povrch vyplouvat okolnosti ze života zavražděné právničky. Podaří se detektivovi včas odhalit vraha a vyřešit případ? Proč musela zmizet svědkyně?



* * * * *


AUTOR VE ZKRATCE
James Hayman se stejně jako hlavní hrdina jeho knih, Michael McCabe, narodil v New Yorku. Vystudoval Brown University a pracoval přes dvacet let jako hlavní kreativní ředitel jedné z největších reklamních agentur v New Yorku. V roce 2001 se rozhodl přestěhovat, aby mohl začít novou kariéru jako autor fantastické literatury.
V současnosti žije se svou manželkou, výtvarnicí Jeane O’Toole Haymanovou, v Portlandu ve státě Maine.
V roce 2009 vyšel jeho první román The Cutting, v překladu Řez, s detektivem Michaelem McCabem v hlavní roli. O rok později následovalo volné pokračování v podobě The Chill of Night (v překladu Mráz).
10421584
DĚJ
Dějová linka je postavena na podobném principu jako první díl s Michaelem McCabem. Autor opět sází na princip zamotaného případu, kdy se pachatelova totožnost mění s průběhem děje. Samotný případ je komplikovaný, nejedná se pouze o průhlednou vraždu. Autor se snaží pomocí náznaků a detailů čtenáře lákat, posouvat ve čtení, udržet jeho pozornost.
Linku vraždy v některým momentech přebíjí soukromý život McCaba a jeho problémy, případ je tak posunut do pozadí a plní funkci šumové kulisy, což může čtenáře odradit a zpomalit čtení.

7734976POSTAVY
Hlavním hrdinou je opět poněkud dokonalý detektiv Portlandského oddělení Michael McCabe. Charakterově příliš nezměnil, stále mu v řešení případu pomáhá jeho neobvyklá schopnost zapamatovat si vše, co kdy četl a poté zpaměti, bez ohledu na časový odstup, doslovně předříkat. Tato vlastnost není tolik výrazná jako v předchozím díle, je zmíněna jen v několika situacích spíše okrajově. Více se dozvídáme McCabově minulosti, více vidíme do jeho pocitů a soukromého života.
Na rozdíl od Řezu se v knize konkrétně nevyskytuje McCabova dcera ani exmanželka, ačkoliv se jimi McCabe hodně zabývá, čtenář tudíž očekává jejich přítomnost v textu.

Ostatní postavy nedopadly příliš dobře, působí vesměs ploše a bezvýrazně, bez výrazných charakterových vlastností. Autor opět příliš nerozebral vrahovo myšlení, na rozdíl od Řezu se objevuje v kapitolách pouze sled momentálních myšlenek pachatele, kapitola z pohledu oběti se objevuje pouze na začátku.

HODNOCENÍ
Předchozí kniha Jamese Haymana, Řez, mě příjemně překvapila. Naopak volné pokračování Mráz bylo menším zklamáním. Autor se držel svého stylu vyprávění, zápletka byla v podobném duchu stejně komplikovaná, tudíž jsem podle vzoru Řezu odhalila autorovy záměry a totožnost vraha jsem tipovala správně.
Opět mě zklamala absence zobrazení pachatelovy povahy, jeho záměry, proč vůbec je takový, co ho donutilo poprvé vraždit. V knize je sice malý náznak motivu, ale není zcela vysvětlen. Očekávala bych  vysvětlení a důvody, odkud pochází první impulzy k jeho chování.


Mráz je příjemný, průměrný thriller se zajímavou zápletkou a dějovými zvraty, dokáže čtenáře zaujmout, nicméně příznivci klasických thrillerů mohou od knihy očekávat více, než může Mráz nabídnout.  Ve výsledku dávám knize 3 hvězdičky  a jsem zvědavá na další knihy autora.


* * * * *

Knihu Mráz si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroj fotografie autora
Zdroje: jameshaymanthrillers.com, fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat