čtvrtek 23. ledna 2014

Nepřítel v mé mysli (RC)

Název: Nepřítel v mé mysli
Původní název: Impostor
Autor: Jill Hathaway
Žánr: YA novela
Série: Děsivé splynutí
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: září 2013

Anotace:

Středoškolačka Vee má mimořádnou schopnost - během stavů bezvědomí se ocitá v těle jiných lidí. 

Svoje nadání se učí postupně ovládat. Najednou se ale probudí za volantem auta, které se řítí do neznáma. 
Zdá se, že se někdo "naboural" do jejího vědomí a snaží se ji ovládnout. 
Kdo je tento vetřelec? 
Proč se pokouší Vee sledovat a kontrolovat její mysl?


* * * * *

AUTORKA VE ZKRATCE
Jill Hathaway se narodila v americkém státě Iowa a je středoškolskou profesorkou angličtiny. Vystudovala University of Nothern Iowa a poté získala titul MA v oboru literatura na Iowa State University. 
V současnosti žije se svým manželem a dcerou v oblasti Des Moines.
13423265V roce 2012 vyšel její literární debut Slide, v českém překladu Vidím to, co vrah. O rok později následovalo pokračování v podobě knihy Impostor (Nepřítel v mé mysli).

POSTAVY
Opět se setkáváme se středoškolačkou Sylvií Bellovou. Vee se od předchozího dílu příliš nezměnila, pořád je příjemná postava. Přestala si barvit vlasy na růžovo a pomalu si zvyká na svůj současný život, svoje nadání už nemusí skrývat před svým nejlepším přítelem Rollinsem. Zdánlivý klid naruší fakt, že se uprostřed noci probudí při řízení auta a nabourá.
Oproti první mu dílu se autorka věnuje více jednotlivým vztahům mezi hrdiny. Vee se snaží utřídit si své city, zároveň řeší vetřelce ve své hlavě a snaží se ho identifikovat a zjistit, proč se snaží ovládat její tělo.

Další postavy sledujeme z pohledu hlavní hrdinky, mohou tedy být silně zkreslené jejím vnímáním. Každá má své vlastnosti a charakter, nejvíce jsem si oblíbila Veeinu sestru Mattie, která prošla od prvního dílu asi největší změnou. Rollins je pořád stejný (stále nechápu, proč ho oslovují příjmením, když jeho jméno zní Archie), zásadní změny nezaznamenal ani ostatní postavy, které se objevily v předchozím díle.

DĚJ
Autorka navazuje na dějovou linku předchozího dílu, opět je příběh vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky. Ve zkratce jsou nastíněny události, které se staly a nějakým způsobem ovlivnily děj a zároveň se rozplétá nová zápletka.
Kniha je psaná lehkým, srozumitelným stylem, nejsou zde složité odstavce popisů.  Příběh je psán z pohledu první osoby a je propleten dialogy.

Zápletka je zajímavá, přesto v některých bodech trochu skřípe. Začátek byl spíše monotónní, k výraznějším změnám dochází až po pár kapitolách. Naopak konec byl jedno překvapení za druhým, což vyvážilo nepříliš poutavý. Autorka naznačila i pár detailů, které by mohla využít a rozvést ve třetím pokračování.

17609688HODNOCENÍ
Vidím to, co vrah bylo pro mě příjemným překvapením, Nepřítel v mé mysli menším zklamáním. První kapitoly se vlekly loudavým tempem, děj nedokázal zcela zaujmout. Postupem dějové linky se začal příběh rozvíjet, ale stále chyběl nějaký zásadní prvek, který by dokázal trvaleji upoutat pozornost. Výraznější zvrat ve čtvrtině knihy, poté se výrazněji rozvíjí zápletka, aby v závěru knihy vyústila v menší výbuch různých odhalení a překvapení.

Nepřítel v mé mysli je příjemná YA kniha se zajímavým námětem, celou sérii Děsivé splynutí bych doporučila například čtenářům, kterým se líbila série Lovkyně snů od Lisy McMann.  Ve výsledku dávám knize 3,5 hvězdičky a jsem zvědavá, co si pro Vee připraví autorka v dalším pokračování.



* * * * *

Knihu Nepřítel v mé mysli i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy Nepřítel v mé mysli si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroje: jillscribbles.blogspot.com, fragment.cz, goodreads.com, iStockphoto.com/Mlenny

1 komentář:

  1. Tuhle knihu jsem měla nedávno zrovna v oku :), ale odložila jsem jí možná se k ní vrátím jak to tak vypadá:)

    OdpovědětVymazat