pátek 17. ledna 2014

Přirozené příčiny (RC)

Název: Přirozené příčiny
Původní název: Natural Causes
Autor: James Oswald
Žánr: thriller
Série: Inspektora McLean
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 400
Nakladatelství: Jota
Datum vydání v ČJ: 11. září 2013

Anotace:
Před šedesáti lety byla brutálně zavražděna mladá žena – vnitřní orgány jí byly vyňaty a tělo zohaveno. Dosud ležela v zazděné podzemní komoře.
Pro edinburskou policii není šedesát let starý případ prioritní, ale detektiva inspektora McLeana pronásleduje rituální vražda mladé dívky i šest osobních předmětů pečlivě rozmístěných okolo těla.
Edinburg zasáhne vlna křiklavých krvavých vražd – každá další je nápadně podobná té předchozí – a začíná se objevovat stále totéž jméno. Čím hlouběji se McLean noří do případu, tím častěji se musí ptát, kolik náhod se může sejít, a uvědomuje si, že ta nejabsurdnější odpověď je možná ta jediná správná...


* * * * *


AUTOR VE ZKRATCE
James Oswald je autorem série krimi románů s detektivem inspektorem McLeanem, rovněž výpravné fantasy série a dále komiksových textů a povídek. Ve zbylém čase James provozuje dobytčí farmu o 350 akrech v North East Fife ve Skotsku, kde chová plemenný skotský náhorní skot a novozélandské ovce romney.
Přirozené příčiny jsou prvním románem ze série příběhů detektiva inspektora McLeana od Jamese Oswalda.


POSTAVY
Detektiv inspektor Tony McLean je velmi sympatická postava. Narozdíl od některých knižních hrdinů detektivního žánru, si zcela uvědomuje, že nemá superschopnosti na řešení problémů a dokáže uznat svoji chybu. I přesto důvěřuje svojí intuici a nenechá se odradit od dořešení případu, který většina jeho kolegů považuje za uzavřený, byť některé důkazy nejsou zcela přesvědčující. 
13614116O McLeanově životě se dozvídáme pár základních informací, které nám hrdina v kontextu poodhaluje. Nedozvíme se ale mnoho, autor si ponechává pár informací pro sebe a čtenářům předhodí pouze pár indícií. 
Jako ve většině detektivek, má hlavní hrdina po boku  „druhou ruku“. Ani v Přirozených příčinách tomu není jinak. Tuto úlohu nejvíce zaujímá konstábl McBride, který dokáže vždy zjistit potřebné informace, důležité pro vyšetřování.
Ostatní postavy působí reálným dojmem, nejsou ploché bez charakteru. Setkáváme se s výbušným, nesympatickým šéfem či patologem s černým humorem. I přes vyšší počet jmen a postav není těžké se v příběhu orientovat.

DĚJ
Přirozené příčiny se mohou pochlubit velmi dobře zpracovanou zápletkou. James Oswald pracuje s několika neobvyklými prvky, které kombinuje dohromady. Objevuje se nadpřirozený prvek, který stojí nenápadně v pozadí celého příběhu, autor využívá svých zkušeností se psaním fantasy. Ačkoliv je tato kombinace neobvyklá, příběh funguje víc než dobře.
Poutavým stylem čtenáři naznačuje detaily, podává vodítka, zdůrazňuje různé motivy. Čtenář je vtažen do vyšetřovaní, může mít pocit, že ví víc než hlavní hrdina, autor navozuje dojem, že samotný případ je jednoduchý. V dějové linii se proplétají tři různé případy, které hlavní hrdina vyšetřuje. 

15718239To, co se na první pohled zdá jako obyčejný případ se složitějším řešením, se ukazuje v mnohem komplikovanějším světle. Hlavní hrdina postupně odhaluje propojenost jednotlivých detailů, naráží na znepokojivé informace. Odhaluje temná tajemství a vše vyvrcholí v závěru knihy. Protože zlo může být v každém z nás ...

HODNOCENÍ
Přirozené příčiny působí na první pohled jako nenápadná detektivka. Po bližším ohledání ale zjistíte, že zdání klame. Dějová linka dokáže upoutat, jednotlivé vraždy s příměsí nadpřirozena pohltí čtenářovu pozornost a nutí jej knihu dočíst, aby se dozvěděl pravdu. Kvůli detailnějším popisům způsobu míst vražd není kniha nejlepší volbou pro slabší povahy, ale příznivci thrillerů nebudou zklamaní. Příběh navíc propleten McLeanovým černým humorem, který oživuje dějovou linii a dodává jí čtivost.
Kniha je navíc obohacena o původní znění první kapitoly, která dodává příběhu jiný úhel pohledu. Přečíst si také lze první kapitoly z druhého dílů Kniha duší (The Book of Souls) .

Přirozené příčiny jsou vynikající thriller, který Vás pohltí a nepustí, dokud nedočtete poslední stránku. Ve výsledku dávám knize  4,5 hvězdičky a jsem zvědavá na další knihy autora, zejména pokračování s detektivem McLeanem - Kniha duší (The Book of Souls).


* * * * *

Knihu Přirozené příčiny si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk internetovému knihkupectví



Přečtěte si ukázku z knihy:
Zdroje: knihcentrum.cz, goodreads.com, jota.cz

1 komentář:

  1. Velmi povedená kniha :) ale zklamáním je pro mě druhý díl,který nevyšel v cz překladu :(

    OdpovědětVymazat