pondělí 20. ledna 2014

S hlavou v oblacích (RC)

Název: S hlavou v oblacích
Autor: Kateřina Petrusová
Žánr: román
Počet stran: 120
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 4. listopadu 2013
Oficiální stránky autorky: www.katerinapetrusova.cz

Anotace:


Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! 

Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?...




* * * * *


AUTORKA VE ZKRATCE
Kateřina Petrusová napsala své první dvě povídky ve čtrnácti letech, přesto - jak uvádí v rozhovorech - původně neočekávala, že by někdy mohla vydat knihu. 
S myšlenkou na příběh, kde se z mladého muže stane psychicky dítě, si pohrávala už delší dobu. Příležitost převést nápad na papír dostala v době, kdy se rozhodla s kamarádkami založit web, kam by psaly své původní povídky. 
Díky kamarádce se kapitoly příběhu Malí kluci vousy nenosí objevily u nakladatelství Fragment, poté následoval cyklus čtení, hodnocení a schvalování, aby ve výsledku vznikla Nebezpečná láska, první díl Bavettových. Nebezpečná láska se setkala s velkým úspěchem u čtenářů, proto v únoru 2013 následovalo volné pokračování - Nepřítel mého nepřítele, koncem roku pak vyšel samostatný román S hlavou v oblacích. V současnosti autorka píše třetí díl z cyklu Bavettovi - Zakázaná přitažlivost.

POSTAVY
Nevím, jak to autorka dělá, ale její postavy se mi vždycky dostanou pod kůži. Hlavní hrdinka si mě získala hned po prvních pár větách a nezprotivila se mi po celou dobu knihy. Její sarkastické poznámky zpestřovaly celý příběh a i když se občas chovala naprosto nelogicky, vždycky si to dokázala perfektně odůvodnit.
Markéta Mrázová je úspěšnou kreativní ředitelkou v reklamní agentuře, městský typ a slovo vesnice prakticky považuje za noční můru. Zvlášť když na ni útočí dvě slova: žádný signál.

"Milý operátore, až mi zas budeš volat a něco vnucovat, tak ti řeknu něco, co si za rámeček vážně nedáš!"

Ani ostatní postavy nepůsobí ploše bez vlastního charakteru. Marvin vypadá jako typická mužská postava z románů, což potvrzuje jeho chování i v druhé polovině knihy, což ovšem nebrání tomu, aby vám nepadl do oka.
Sympatie si získala i s Katka a její manžel Filip (autorka zvolila zajímavou kombinaci povolání) nebo se zvířecí osazenstvo v podobě Speedeho a Adolfa. A díky kamarádskému postrkování mezi Markétou a Katkou nejspíš dlouhou dobu nenarazím na originálnější nadávku.

"Wow," udělala jsem překvapeně. " A to jsem se bála, že mi teď o dost kleslo IQ. Ale evidentně jsem na tom ještě docela dobře."
"Nebuď sarkastická," napomenula mě.
"Jdi do ondatry," opáčila jsem.


DĚJ
Autorka zvolila příjemnou zápletku, nezatěžuje sáhodlouhým úvodem, čtenář je "vhozen" přímo do víru dění. Styl vyprávění je svižný, obohacený Markétiným humorem a sarkasmem. Průběh knihy je předvídatelný, i když o pár překvapení není nouze. Konec byla opravdu trochu ujetá smršť situací, ale k celému příběhu krásně ladil.
Musím vytknout jednu věc, nepatrný detail, který obecně nemám v knihách ráda, což je vymezení současnosti v přesných datech. Chápu, že v kontextu knihy musí být nějaký časový údaj, aby byl splněn smysl věty, ale v tomto konkrétním případě bych zvolila obecnější ohraničení, neboť se datum vyskytuje pouze v jedné větě na začátku knihy.

HODNOCENÍ
Po knihách Nebezpečná láska a Nepřítel mého nepřítele jsem byla zvědavá, s čím přijde autorka příště. Netajím se faktem, že nemám příliš v lásce klasické romány pro ženy s přeslazenými zápletkami, proto jsem k románu S hlavou v oblacích přistupovala velmi opatrně. A ano, bylo to naivní a chvílemi přeslazené. Ale také vtipné a trošku šílené. Děj je svižný s dávkou humoru, občas pořádně přitažený za vlasy a konec tak sladký, že se mi zvýšila hladina cukru. Ale přesto je to perfektní kniha, při které nezamaskujete úsměv na tváři.
Musím také pochválit obálku, která krásně ladí k příběhu a nese s sebou příjemný nádech léta.

S hlavou v oblacích splňuje, co slibuje. Nejedná se o filozofické dílo s hlubokou myšlenkou, ale o perfektní knihu na odreagování. Svojí délkou Vám nezabere moc času, je to spíš čtecí jednohubka, ale s osobním kouzlem.  Ve výsledku dávám knize 4,5 hvězdičky a těším se na další díl Bavettových - Zakázaná přitažlivost, který by měl vyjít 5. března 2014.

* * * * *

Knihu S hlavou v oblacích i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy S hlavou v oblacích si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Autor fotografie autorky: Jan Krahulec
Zdroje: katerinapetrusova.cz, fragment.cz, goodreads.com, obrázek srdce

2 komentáře:

  1. Tahle knížka se mi taky moc líbila, nemůžu se dočkat pokračování Bavettových - knihy od Katky miluju! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc si tuto knížku chci přečíst. Série Bavettovi se mi moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat