úterý 11. února 2014

Ediční plán - nakladatelství Omega


Vybrala jsem z edičního plánu nakladatelství knihy, které mě nejvíce zaujaly .
Na celý ediční plán se můžete podívat ZDE.



HAVRAN
Autor: Edgar Allan Poe
Datum vydání: únor 2014
Ukázka z knihy

Havran patří mezi nejznámější básně všech dob, a není divu, protože je jedním z nejvýznamnějších děl romantismu. Vypráví o tajuplné návštěvě černého posla smutku u muže, který se zmítá v zoufalství po ztrátě své nejmilovanější. Jejich ponurý dialog postupně zesiluje vypravěčovu beznaděj. Umělecká síla Havrana přivádí k vytržení stále nové generace básníků, kteří se svými překlady znovu a nově pokoušejí přiblížit k zvukové dokonalosti Poeova originálu. Některé jejich snahy v porovnání s originálem přibližuje kniha nakladatelství Omega, která čtenáře seznamuje i s dalšími, neméně zajímavými mystickými básněmi Edgara Allana Poea.


PES BASKERVILLSKÝ
Autor: Arthur Conan Doyle
Datum vydání: únor 2014

Sir Karel, pán na Baskervillském zámku, zemřel za záhadných okolností. Stála za jeho smrtí stará kletba, která podle legendy jeho rod pronásleduje již od anglické Velké revoluce? Nezdá se to rodinnému lékaři doktorovi Mortimerovi. Vypraví se do Londýna, své pochybnosti vylíčí Sherlocku Holmesovi a požádá ho o pomoc. Slavný detektiv se rozhodne záhadu objasnit. Pes Baskervillský patří mezi nejznámější příběhy, které sir Arthur Conan Doyle napsal a deník Le Monde ho zařadil mezi sto nejvýznamnějších literárních děl dvacátého století. Je uznáván za absolutní klasiku žánru a čtenáře dokáže udržet v napětí až do poslední stránky.


KLEOPATRA
Autor: Henry Rider Haggard
Datum vydání: únor 2014

Slavný makedonský vojevůdce Alexandr Veliký vytvořil během velmi krátkého života jednu z největších říší historie. Po dobyvatelově smrti se rozpadla na menší státy, v nichž moc převzali jeho generálové. Egypt ovládl Ptolemaios a založil zde mocnou dynastii faraonů, která pod pyramidami vládla po tři staletí. Posledním a nejznámějším z řeckých panovníků v Egyptě byla krásná a fascinující Kleopatra. Její život popisuje poutavý román známého britského spisovatele Haggarda. Je to dobrodružný příběh o touze po moci, lásce i zradě, který vypráví kněz Harmachis, v jehož žilách kolovala krev pradávných egyptských faraonů.



HAMLET
Autor: William Shakespeare
Datum vydání: leden 2014

Na dánském hradu Elsinor se začne zjevovat duch bývalého panovníka. Když se setká s princem Hamletem, prozradí mu strašlivé tajemství: Claudius, dánský král, získal trůn zákeřnou vraždou svého předchůdce. Hamlet přislíbí otcovu duchu pomstu a tím začne neúprosný sled mnoha tragických událostí. Tato divadelní hra se dočkala dlouhé řady filmových zpracování, i když ani jedno nedokázalo dosáhnout dokonalé úrovně a filozofické hloubky originálu. Slavný Hamletův monolog o životě a jeho smyslu se stal nedílnou součástí evropské kultury.





KRÁL LEAR
Autor: William Shakespeare
Datum vydání: únor 2014

Král Lear je již unaven věkem a vládnutím. Rozhodne se rozdělit správu země mezi své tři dcery. Jen je nejdřív požádá, aby mu popsaly, jak moc svého otce milují. Prvorozená Goneril a druhorozená Regan ho zasypou sladkými slůvky, jen nejmladší Cordelie pronese, že otce miluje dle své povinnosti - nic víc, nic méně. Taková zdánlivá strohost ovšem Leara velmi ranila. Říši předal starším dcerám a dříve milovaného benjamínka se rozhodl potrestat vyhnanstvím. Král Lear je tragickým příběhem člověka, který nedokázal rozeznat pravou lásku od falše plných lichotek. Tato divadelní hra je často označována za vrcholné Shakespearovo dramatické dílo.



OTHELLO
Autor: William Shakespeare
Datum vydání: únor 2014








CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Autor: Victor Hugo
Datum vydání: 2014

Historický román odehrávající se v Paříži v 15. století za vlády Ludvíka XI., vystavěný v chronologické kompozici s v romantismu obvyklými prvky retardace. Victor Hugo čtenáře zavede do dokonale vykreslené atmosféry patnáctého století a seznámí nás s tragickým příběhem znetvořeného Quasimoda, krásné Esmeraldy a proradným knězem Frollem.




DĚLNÍCI MOŘE
Autor: Victor Hugo
Datum vydání: březen 2014

Patnáctileté vyhnanství na normandském souostroví pobídlo V. Huga k napsání románu zasazeného na tento svérázný kousek země v průlivu la Manche. Hlavním hrdinou je místní svobodomyslný a tudíž v očích mnoha obyvatel podivínský a nebezpečný rybář Gilliatt. Gilliatt žijící mimo zdejší společnost, přesto poctivě pracující a naslouchající potřebám svého okolí se tajně zamiluje do neteře příslušníka místní smetánky Lethierryho, který je mj. vlastníkem prvního parou poháněného člunu, ze kterého pramení jeho bohatství. Okolnosti a zrada však Lethierryho částečně připraví o jeho výrobní prostředek. Na záchranu lodi vypíše odměnu v podobě ruky své spanilé neteře. Toho by se mohl odvážit jenom šílenec. Jeden však na ostrově je…


MUŽ, KTERÝ SE SMĚJE
Autor: Victor Hugo
Datum vydání: 2014











DÁMA S KAMÉLIEMI
Autor: Alexander Dumas ml.
Datum vydání: únor 2014

Jsme v Paříži devatenáctého století. Krásná a něžná kurtizána Markéta Gautierova se seznámí s Armandem Duvalem, který se do ní beznadějně zamiluje. S postupem času i kněžka lásky otevře své srdce, jenže jejich vztah je pro tehdejší společnost a obzvlášť pro Duvalovu rodinu naprosto nepřijatelný. Dáma s kaméliemi patří mezi nejvýznamnější romantické romány. Příběh nešťastné lásky je částečnou autobiografií Alexandra Dumase mladšího, jenž se s čtenářem podělil o krásu i šílenou bolest, kterou prožil ve vztahu se slavnou hetérou Marií Duplessis.


DEKAMERON
Autor: Giovanni Boccacio
Datum vydání: únor 2014

Deset mladých Florenťanů, tři dámy a sedm pánů, se rozhodlo před morovou ranou utéct z města a schovat se na menším venkovském sídle. Večery si krátili vyprávěním humorných, poučných, ale i erotických příběhů. Jedno z nejslavnějších děl italské renesance bylo inspirováno skutečnou morovou epidemií, která tehdy Florencii postihla. Do dnešních dnů je výtečným zdrojem informací o tehdejším životě v Itálii, o radostech a strastech renesančního člověka a samozřejmě také o lásce, která může mít mnoho nečekaných podob. Dekameron byl na konci šestnáctého století zařazen pro nemravnost na Index librorum prohibitorum, neboli na seznam knih pro katolické věřící zakázaných a dokonce byl několik desetiletí zakazován jako obscénní dílo i ve Spojených státech. Kniha je to velmi čtivá – a to navzdory staletím, která nás dělí od jejího prvního vydání.


FAUST
Autor: Johann Wolfgang von Goethe
Datum vydání: únor 2014

Doktor Faust je učenec a alchymista. Celý život se snaží objevit tajemství vesmíru, ale postupně si začíná uvědomovat marnost svého snažení. To zaujme zástupce pekla Mefistofela, který se vsadí s Bohem, že se mu podaří získat učencovu duši. Johann Wolfgang Goethe se při psaní nechal inspirovat skutečnou historickou postavou, o které již ve středověku kolovaly pověsti, že se spolčila s ďáblem. Jedna z těchto známých legend je dokonce připsána domu na pražském Karlově náměstí. Ve světové literatuře najdeme jen málo děl, které by inspirovaly tolik umělců a filozofů, jako právě Goethův Faust.


PROCES
Autor: Franz Kafka
Datum vydání: únor 2014

Život se může někdy změnit doslovně z minuty na minutu. Tento pocit musel asi mít i velmi slušný a spořádaný bankovní úředník Josef K. Místo kuchařky se snídaní do jeho pokoje vstoupil úplně cizí muž a z místnosti vedle uslyšel neznámé hlasy. Když se rozhodl s nečekanou situací něco udělat, uslyšel šokující slova. „Jste přece zatčen.“

Proces je často označován za vrcholné dílo Franze Kafky. V tomto absurdním románu čtenář může prožít postupnou psychickou změnu člověka, který je drcen nemilosrdným soukolím státní mašinérie. Z dnešního pohledu vnímáme knihu nejen jako prorockou, ale i jednoznačně nadčasovou.


IDIOT
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Datum vydání: únor 2014








TŘI MUŠKETÝŘI
Autor: Alexandre Dumas
Datum vydání: 2014



Žádné komentáře:

Okomentovat