pondělí 17. března 2014

Pod vlivem úplňku

Název: Pod vlivem úplňku
Původní název: Chased by Moonlight
Autor: Nancy Gideon
Série: Čistá krev
Díl v sérii: 2. díl
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: duben 2013

Anotace:

Detektiv Charlotte Caissieová musí řešit střet zájmů. Její nadpřirozený přítel Max, který stojí v čele podsvětí v New Orleans, je obviněn z brutální vraždy mladé dívky. Charlotte si chce zachovat objektivitu při vyšetřování a očistit Maxovo jméno, proto se od něho na čas odloučí. Když se Max zaplete s tajemným cizincem, situace se ještě více komplikuje. 
Kdo stojí na čí straně? Je pravda, že cizinec chce Maxovi pomoct nebo ho stáhne ke dnu?




* * * * *

Nancy GideonAUTORKA VE ZKRATCE
První kniha vyšla Nancy Gideon v roce 1987.  Od té doby její spisovatelská kariéra prošla mnoha proměnami, její knihy spadají do různé škály žánrů - od historických románů přes romány pro ženy až po paranormální romance.
Během své spisovatelské kariéry vystřídala autorka hned několik pseudonymů -  pod jménem Lauren Giddings vyšly první dvě knihy, poté následovala Dana Ransom a Rosalyn West s historickými romány a romány pro ženy. V roce 1993 začíná autorka publikovat jako Nancy Gideon. V současnosti se zaměřuje především na paranormální romance.
Kniha Pod vlivem úplňku, v originále Chased by Moonlight, poprvé vyšla v roce 2010 a jedná se o druhý díl série Moonlight, v současnosti čítá série 8 titulů.
max-cee

POSTAVY
Opět se setkáváme s hlavní hrdinkou a detektivem v jedné osobě Charlotte Caissieovou. Cé Cé se od prvního dílu příliš neliší, ale působí sympatičtějším dojmem. Charlotte stále pendluje mezi vztahem k Maxovi a svojí prací a do toho se jim ještě zamotají další případy vražd, tudíž osobní problémy musí ustoupit stranou. Stále neví, jak přistupovat ke vztahu mezi ní a Maxem. 
Z Maxe se stal obchodník a hlava podniku. Kupodivu zvládl převzít obchody po Jimmym a je úspěšný. V hloubi duše je ale pořád nerozhodný a ušlápnutý. Vztah těch dvou je pořád jak na horské dráze, takže stále nevíte, jak to s nimi dopadne.
Co se týče záporných postav, ani zde nedošlo k výrazné změně - v ději se sice vyskytují, ale v celkovém kontextu nejsou tolik výrazné

DĚJ
Nancy Gideon si v předchozím díle připravila dobré podmínky pro pokračování a volně navazuje na dějovou linii Čisté krve. Oproti prvnímu dílu je zde patrný posun, objevují nové detaily, poodhalují se podrobnosti z minulosti obou hlavních hrdinů. Příběh se nám vyostřuje, dozvídáme se víc o Maxových schopnostech a původu, pěkně po částech a náznacích. Autorka hraje hru na prvek překvapení, podstrkuje náznaky, ale nic neříká přímo a snaží se držet čtenáře v napětí. A do toho všeho se proplétá vášnivý vztah ústřední dvojice.

HODNOCENÍ
Po přečtení Čisté krve, zejména díky "půdě pro pokračování", jsem se ráda pustila do druhého dílu. Líbilo se mi, že většina zásadních momentů je zopakována a postupně přibývají nové informace. Dějová linka ubíhá plynule, bohužel se nedočkáme žádných zvratů. Jsou zde patrná zlepšení oproti prvnímu dílu, láká novými útržky informací z minulosti obou postav... ale to je asi tak všechno. Stále mi v knize chybí nějaký zásadní okamžik, převrat, úchvatná závěrečná scéna. Děj bez těchto prvků je sice čtivý, ale po zaklapnutí knihy si uvědomíte, že se v knize vlastně nic převratného nestalo. Naopak oceňuji vztah Charlotte a Maxe, chemie mezi nimi stále funguje a tvoří skvělý pár. 

Kniha Pod vlivem úplňku si zaslouží čtenářovu pozornost, je mnohem lepší než díl předchozí. Příjemně se čte, Charlotte a Maxe drží příběh pohromadě a dějová zápletka je mnohem poutavější. Přidejte k tomu pořádnou chemii mezi  hlavní dvojicí a dostanete knihu, kterou ocení (nejen) čtenáři paranormálních romancí. Ve výsledku dávám knize 3 hvězdičky a jsem zvědavá, co si autorka připravila v pokračování - Krvavém měsíci.

* * * * *

Knihu Pod vlivem úplňku i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy Pod vlivem úplňku si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Zdroje: nancygideon.com, fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat