pátek 20. června 2014

Čekání na zázrak

Název: Čekání na zázrak
Původní název: Body & Soul
Autor: Stacey Kade
Žánr: YA
Série: Mezi nebem a zemí
Díl v sérii: 3. díl
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání v ČJ: březen 2014


Anotace:
Alona Dareová přebývá už přes měsíc v těle Lily "Ally" Turnerové. Lilyino tělo není tak aktraktivní, jako to její, a navíc se jí nedaří hrát sestru a dceru lidí, které skoro nezná. Trápí ji i to, že Will – na kterém jí záleží víc, než by chtěla – si přeje, aby se vrátila skutečná Lily. Stane se zázrak, Alona bude opět volná a Lily zůstane naživu? S pomocí duchařského média Malachiáše Velkolepého možná mají šanci na úspěch, ale odhalování pravdy se nelíbí tajemnému duchovi, který se před ničím nezastaví. I kdyby měl Alonu zničit...


* * * * *


AUTORKA VE ZKRATCE
Stacey Kade žije na předměstí v Chicagu se svým manželem Gregem a dvěma vysloužilými závodními chrty. Když zrovna nečte nebo nepíše, pak sleduje na dvd oblíbený seriál Roswell, s Jasonem Behrem v hlavní roli. Často ji také objevíte na Facebooku nebo na Twitteru.
Její první román určený pro mládež, Setkání s duchem (v originále Ghost and Goth), vyšel v roce 2010. O rok později následovalo pokračování - Zamilované duše (v originále Queen of Dead). Celou sérii uzavírá třetí díl Čekání na zázrak (Body & Soul)

POSTAVY
Kniha je opět psaná z pohledu ústřední dvojice a jednotlivé kapitoly se střídají. Postav se tu opět nevyskytuje mnoho, sice přibudou nové, ale detailnější prokreslení se dostane pouze nepatrnému množství, zbytek je vylíčen jen povrchně vzhledem k příběhu.
Alona je stále stejná, což je svým způsobem stále fajn. Tentokrát opět více nahlédneme do jejích pocitů, navíc už v tomto díle nepůsobí jako nejprotivnější postava (tento titul obdržela jistá Erin a oficiálně se pro mě stala nejméně sympatickou postavou celé trilogie). Její propojení s Lily je zvláštní, autorka popisuje Aloniny stále neustálené emoce, vztahy k nové rodině. V některých momentech jsem měla chuť s ní pořádně zatřást, aby se konečně probrala a změnila přístup.
A Will je kapitola sama o sobě. Bylo by zajímavé, kdyby se autorka víc věnovala Willově rodině a zmínila více detailů ohledně minulosti jeho otce.

DĚJ
Když jsem začala tuto sérii číst, nevěděla jsem přesně, co od ní očekávat, proto mě první díl překvapil. Autorka přišla se zajímavým tématem, který i poměrně dobře dokázala uchopit. Ve druhém díle pak myšlenku příběhu dále rozvíjela a začala směřovat do bodu, kdy si čtenář uvědomí, že se prostě musí něco stát a dojít k nějakému zvratu, protože ve vzduchu visí neudržitelnost současného stavu postav. 
Na třetí díl jsem tedy kladla největší očekávání a přemýšlela, jak autorka zapeklitou situaci mezi Alonou a Willem vyřeší. Děj začal poměrně slibně, bohužel postupně se autorka začala ubírat jiným směrem, než jsem očekávala. Na jednu stranu nic špatného, na druhou spíše zklamání. Ačkoliv příběh drží pohromadě, jednotlivé kapitoly dokážou udržet pozornost a dojde se kýženého rozuzlení a vyřešení situace, tak na konci zjistíte, že se vlastně nic zásadního nestalo. 
V knize mi chybělo nějaké větší překvapení, šokující odhalení. Mrzí mě, že se autorka nevěnovala více Willovým schopnostem. Záporným bodem byla i absence některých postav z druhého dílu, jejichž osud by měl vcelku zajímal. Ale to by se pak musela změnit struktura celého textu, protože by již nestačil pouze pohled ústřední dvojice.

18296014HODNOCENÍ
Čekání na zázrak patří mezi ty závěrečné díly sérií, které sice nepřináší žádné extrémně šokující rozuzlení, ale i tak se jedná poměrně dobré a smysluplné zakončení celého příběhu. Navíc se nejedná o definitivní, striktně daný konec, na nějž nelze více navazovat. Autorka si ponechala poměrně dost prostoru, kdyby se chtěla někdy k sérii vrátit a více rozvést osudy ústřední dvojice.
Knize ve výsledku dávám průměrné 3 hvězdičky a jsem zvědavá na autorčinu další knižní sérii Project Paper Doll.

* * * * *

Ukázku z knihy Čekání na zázrak si můžete přečíst ZDE.
Knihu Čekání na zázrak si můžete objednat ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Autor fotografie autorky: Vania Stoyanova
Zdroje: staceykade.com, staceykade.tumblr.com, fragment.cz, goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat