úterý 29. července 2014

Zakázaná přitažlivost

Název: Zakázaná přitažlivost
Autor: Kateřina Petrusová
Série: Bavettovi
Díl v sérii: 3. díl
Počet stran: 300
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 5. března 2014
Oficiální stránky autorky: www.katerinapetrusova.cz

Anotace:

Senátorova dcera Emily má po krk života ve skleníku a potají odjede do New Yorku. Záhy je však vypátrána a musí se rozhodnout: buď se vrátí domů nebo zůstane, ale pod stálou ochranou nepřístupného bodyguarda Henryho Trovata. Emily je rozhodnutá Henryho přesvědčit, aby ji nechal být, vše jim však začnou komplikovat city a především děsivý vánoční dárek, který jí pošle neznámý šílenec.

Překoná láska tak odlišných lidí věkový a společenský rozdíl, nebezpečí, které Emily hrozí, a především Henryho zločineckou minulost?




* * * * *


AUTORKA VE ZKRATCE
Kateřina Petrusová napsala své první dvě povídky ve čtrnácti letech, přesto - jak uvádí v rozhovorech - původně neočekávala, že by někdy mohla vydat knihu. 
S myšlenkou na příběh, kde se z mladého muže stane psychicky dítě, si pohrávala už delší dobu. Příležitost převést nápad na papír dostala v době, kdy se rozhodla s kamarádkami založit web, kam by psaly své původní povídky. 
Díky kamarádce se kapitoly příběhu Malí kluci vousy nenosí objevily u nakladatelství Fragment, poté následoval cyklus čtení, hodnocení a schvalování, aby ve výsledku vznikla Nebezpečná láska, první díl Bavettových. Nebezpečná láska se setkala s velkým úspěchem u čtenářů, proto v únoru 2013 následovalo volné pokračování - Nepřítel mého nepřítele. Ve stejném roce vyšel autorce i samostatný román S hlavou v oblacích. V březnu 2014 následoval další díl Bavettových - Zakázaná láska. A v říjnu vyjde samostatný román s názvem Pekáč buchet.

* * * * *

Tentokrát se autorka nezaměřila na konkrétního Bavettu, ale na bodyguarda Henryho a k němu přidala Emily, senátorovu dceru, kterou má hlídat. I když je všem přibližně jasné, jak se bude vyvíjet jejich vztah, bylo příjemné sledovat jejich roztržky a popichování. To stejné můžu říct i o bratrech Emily, kteří byli jako knihomolové v knihkupectví, kde probíhá omezená akce 1+2 zdarma. 
Do děje se připletou i staří známí v podobě Roberta, Joan nebo Johnnyho, kteří celý příběh opět oživují svými poznámkami. Navíc kniha striktně nenavazuje na Nepřitele mého nepřítele, tudíž autorka nezahlcuje čtenáře důležitými informacemi z předchozího dílu, čtenář ani nemusí znát předchozí události.
Kniha je psaná střídavě z pohledu Henryho a Emily. Občas se v knížce objeví nějaké to ostřejší slovo, ale v celkovém kontextu to nepůsobí extrémně rušivě.


„Necháme ho hlídat tak maximálně parkoviště, neboj,“ uklidňoval ho Robert. 
„Nemáme parkoviště,“ vrčel Johnny.
„Koupíme ho,“  odpověděl Robert se stoickým klidem.
„Ty vole, ještě mu kupuj parkoviště“ *


000pekáčekKnihy Kateřiny Petrusové mě vždycky příjemně překvapí. Když jsem se chystala před rokem číst Nebezpečnou lásku, očekávala jsem tak trochu utrpení v podobě přeslazeného románu. A jak mě autorka „vypekla“ (což se mi stává při každé její nové knížce). Ze Zakázané přitažlivosti jsem byla trochu na rozpacích a bála se, že už to nebudou ti staří dobří Bavettovi jako v předchozích dílech. Naštěstí byly moje obavy zbytečné.
Pro škarohlídy - Ano, hlavní hrdinka je "zazobaná" a občas se chová jako náctiletá puberťačka. A v kontrastu k ní „hlídací gorila“ v podobě Henryho, který není zas takový drsňák. Silné klišé. Jenže to prostě funguje, zvlášť když přidáte styl, jakým autorka píše. Sourozenecké vztahy v rodině Emily (úsměvné, kde se všichni mají tak rádi, že by se nejradši  někdy pozabíjeli), vstupy Roberta, Joan a jejich dcerky. (Roberta se sponkami nevidíte každý den.) A v neposlední řadě Johnnyho poznámky. Pekelná kombinace. Jinak si nedokážu vysvětlit, proč jsem ve tři ráno googlila, jak vypadá vychuchol povolžský.


„Vzpomněl jsem si, že tenkrát při vymýšlení krizových plánů trval i na kódových označeních, ale odmítl jsem se do telefonu hlásit jako nějakej pták nebo zvíře. A Robert souhlasil jen pod podmínkou, že bude vychuchol povolžský, čímž Johnnyho definitivně naštval.“ **

Kniha Zakázaná přitažlivost je přesně taková, jaká má být. Neočekávejte od knihy náročný děj s hlubokou myšlenkou. To o sobě ani kniha netvrdí. Je to skvělá oddechová četba s hrdiny, které si jednoduše zamilujete. Uznávám, že do oblíbenosti u mě stále vede Mike a Page, ale dvoumetrový plyšák taky není k zahození. ;) Tudíž knize dávám 5 hvězdiček a rozhodně si nenechám ujít Pekáč buchet, další samostatný román, který by měl vyjít 13. října letošního roku.

* * * * *

Knihu Zakázaná přitažlivost i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy Zakázaná přitažlivost si můžete přečíst ZDE.
Ukázku a anotaci knihy Pekáč buchet  si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Autor fotografie autorky: Jan Krahulec
Zdroj fotografie - muž
Zdroj fotografie - Hayden Panettiere
Zdroje: katerinapetrusova.cz, fragment.cz, goodreads.com

*   Petrusová, K. Zakázaná přitažlivost. Praha: Fragment, 2014, s. 235.
** Petrusová, K. Zakázaná přitažlivost. Praha: Fragment, 2014, s. 276.

6 komentářů:

  1. Bavettovi bych si už konečně měla přečíst! :) Recenze mě úplně navnadila na třetí díl, ale chtěla bych si to přečíst postupně až se k tomu někdy dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe můžu rozhodně doporučit a ideální je opravdu začít prvním dílem - Nebezpečnou láskou. :)

      Vymazat
  2. Já jsem potom, jak se všude Kateřina Petrusová vychvaluje, přečetla celou tu sérii, ale bohužel, moc mě to nenadchlo:)
    Autorka nepíše špatně, ale mě to i jako oddechová četba přišlo nudné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začala jsem tuto sérii číst později než ostatní, takže jsem si podle recenzí a názorů myslela, že také skončím spíše v té druhé polovině čtenářů, které série nebude bavit. Nakonec jsem si sérii oblíbila až moc a to tak nějak moje srdcová záležitost. :)

      Vymazat
    2. Každopádně jako vášnivý čtenář si přečtu i Pekáč buchet, třeba mi zrovna tohle dílo kápne do noty:)

      Vymazat
  3. Knihy od tejto autorky mám vo wishliste už nejakú dobu, strašne je vychvalovaná, tak som zvedavá, či sa to bude páčiť aj mne :)

    OdpovědětVymazat