pátek 19. prosince 2014

Pekáč buchet

Název: Pekáč buchet
Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 160
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 13. října 2014
Oficiální stránky autorky: www.katerinapetrusova.cz

Anotace:
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.

ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.

Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.

Další skvělé čtení od Kateřiny Petrusové, které smlsnete jako pralinku. Najdete v něm všechno, co na jejích knížkách máte rády: svérázné postavy, skvělé dialogy, nečekané zápletky. Vtip, romantiku i napětí.

* * * * *

AUTORKA VE ZKRATCE
Kateřina Petrusová napsala své první dvě povídky ve čtrnácti letech, přesto - jak uvádí v rozhovorech - původně neočekávala, že by někdy mohla vydat knihu. 
S myšlenkou na příběh, kde se z mladého muže stane psychicky dítě, si pohrávala už delší dobu. Příležitost převést nápad na papír dostala v době, kdy se rozhodla s kamarádkami založit web, kam by psaly své původní povídky. 
Díky kamarádce se kapitoly příběhu Malí kluci vousy nenosí objevily u nakladatelství Fragment, poté následoval cyklus čtení, hodnocení a schvalování, aby ve výsledku vznikla Nebezpečná láska, první díl Bavettových. Nebezpečná láska se setkala s velkým úspěchem u čtenářů, proto v únoru 2013 následovalo volné pokračování - Nepřítel mého nepřítele. Ve stejném roce vyšel autorce i samostatný román S hlavou v oblacích. V březnu 2014 následoval další díl Bavettových - Zakázaná láska. A 13. října vyšel samostatný román s názvem Pekáč buchet. V současnosti píše autorka volné pokračování pod pracovním názvem Žádné city.

* * * * *

Postřehy:
1) Pekáč buchet je o 40 stran delší než román S hlavou v oblacích (pejru) a má dvakrát víc kapitol (18/9).
2) Je vidět, že má autorka zálibu přezdívkách. J

Pokud mi něco dokáže skvěle nadzvednout náladu a prostě pomůže „vypnout“, pak jsou to knížky od Kateřiny Petrusové. Nikdy bych nevěřila, že mě tyhle romány dokážou zabavit. Románům pro ženy (pokud tedy nepočítáte paranormální romance) se většinou vyhýbám, proto jsem ráda, že jsem se ke knihám od Katky Petrusové dostala. Pokaždé, když se blíží vydání další knihy, tak netrpělivě vyčkávám, i když pak mám obavy, že mě něco na příběhu zklame. Zatím se tak nestalo.

Autorka dokáže zvolit postavy, které si prostě oblíbíte – ať už se jedná o mafiána, policajtku nebo dobromyslného bodyguarda.
Tentokrát to schytala Klára, redaktorka časopisu Stella, a sportovec Matouš Kopřiva.  Naprosto neslučitelná kombinace. Oproti hlavním postavám z románu S hlavou v oblacích se jejich vztah liší, nenastane tak situace, že bychom sledovali vývoj příběhu na stejném principu. Ano, nevyhneme se některým prvkům, ale bez nich by to prostě nešlo. A tím se nepočítá fakt, že by Klára po prvních setkání s Matoušem nejraději vytvořila kopřivový salát. Jejich vztah je založený na škádlení, popichování a chuti Kláry Kopřivu nejradši zaškrtit. Ale víte, co se říká: Co škádlívá, to se rádo mívá. 
„Chceš zazpívat něco na dobrou noc?“
„M-hm,“ zamručela jsem, příliš unavená na mluvení.
„Kláro, jak to s tebou vypadá, od půl devátý do - Au! Dobře, už mlčím.“  
Loktem do žaludku se to vypíná, to si musím zapamatovat.*

Ale ani vedlejší postavy nejsou k zahození. Klářina kamarádka Míša se svým životním stylem a nápady je naprosto skvělá. (Možná proto bude další kniha patřit právě jí.)
Musím říct, že pro mě byly překvapením recepty na začátku každé kapitoly. Bylo to opravdu dobré zpestření a za mě získaly recepty rozhodně plus.  Stejně jako román S hlavou v oblacích je příběh vyprávěn pouze z pohledu hlavní hrdinky. Nevím proč, ale u všech knih autorky mi přijde konec vždycky nějaký urychlený, jako by autorka rozvíjela v klidu příběh a pak jej najednou nutně potřebovala vměstnat do určitého počtu stran. Což je škoda, rozhodně by si příběh Kláry a Matouše zasloužila více prostoru, i když je možné, že se objeví v další chystané knize. Ale to můžu posoudit, až s další knihou.
Zápletka by byla možná předvídatelná, kdyby si s námi autorka nepohrála. U většiny knih si stěžuji, že tam nenastal pořádný zvrat. No, tak jsem se dočkala. A musím uznat, že mi pořádně naboural relaxační čtení. Přesto když se zpětně na příběh podívám, tak to do celého kontextu skvěle zapadá.
„Nejsi alergickej na oříšky? ujišťovala jsem se Nechtěla jsem ho zabít - teď už ne. A nechtěla jsem zažít další zábavnou historku z pohotovosti.“
„Jsem alergickej jenom na pitomce, o ničem dalším nevím.“ 
„Nevypadá, že by z nás opuchával, viď?“ zeptala jsem se Míši, zatímco jsem pokládala tác s koláčky na stůl. **

HODNOCENÍ
Klára je gastrosexuálka, což dokládá i sledovanost jejích receptů. A mě málem zabily ty recepty na začátku kapitoly. Co to jako bylo? Už při čtení se mi sbíhaly sliny a autorka si začne první kapitolu receptem na muffiny! Taky mám pomalý metabolismus a tohle rozhodně nebylo fér! J

Pekáč buchet je skvělá kniha na odreagování. Příjemný děj prošpikovaným poznámkami hlavní hrdinky, škádlení mezi ústředním párem a vše proloženo recepty. Oproti románu S hlavou v oblacích je tu zase trochu jiná atmosféra, tudíž nehrozí dokola opakovaný základní scénář. Ode mě si knížka vysloužila 4, 5 hvězdičky a jsem zvědavá, co si autorka vymyslí na Míšu v volném pokračování, které nese zatím pracovní název Žádné city.  

* * * * *


Knihu Pekáč buchet i další tituly autorky si můžete objednat ZDE.
Ukázku z knihy Pekáč buchet si můžete přečíst ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství


Autor fotografie autorky: Jan Krahulec
Zdroje obrázků: Horolezec, Kopřivový špenát, Honzovy buchty
Zdroje: katerinapetrusova.cz, fragment.cz, goodreads.com

*   Petrusová, K. Pekáč buchet. Praha: Fragment, 2014, s. 113.
**  Petrusová, K. Pekáč buchet. Praha: Fragment, 2014, s. 85.

1 komentář:

  1. Skvělá recenze, já mám obě tyto krátké knihy moc ráda. Jsou vtipné, lekce napsané a i když trochu klišé, pořád skvělé.. takže vlastně s recenzí souhlasím :)

    OdpovědětVymazat