pondělí 18. července 2016

Nekonečné moře

Název: Nekonečné moře
Původní název: The Infinite Sea
Autor: Rick Yancey
Překlad: Renata Heitelová
Nakladatelství: Baronet
Stránky autorky: www.rickyancey.com
Datum prvního vydání: 2. prosince 2015
Počet stran: 304 stran

Anotace:
 Jak zbavíte Zemi sedmi miliard lidí? Připravíte je o jejich lidskost.

Cassie Sullivanová a její druhové přežili čtyři vlny ničení způsobené Jinými. Nyní, zatímco byla lidská rasa téměř vyhlazena a Pátá vlna se žene krajinou, stojí mladí lidé před volbou: připravit se na zimu a doufat v návrat Evana Walkera, nebo se vydat hledat další přeživší, než je nepřítel obklíčí. Protože další útok je velice pravděpodobný – je neodvratný.

Nikdo však nemůže očekávat, jak hluboko Jiní klesnou, ani jak vysoko se lidskost dokáže vzepnout, aby stanula v konečné bitvě mezi životem a smrtí, mezi nadějí a zoufalstvím, láskou a nenávistí.
_______________________________________

Lidstvo je na pokraji sil. Jiní vyčkávají. Podaří se jim zvítězit?

Nekonečném moři se opět setkáváme se známými postavami a pomalu se nám začíná odkrývat další díl skládačky celého příběhu. Otázkou je, zda se děj odebírá směrem, který bychom očekávali.
V Páté vlně autor dával velký prostor Cassie, jakožto hlavní hrdince celého příběhu, čímž si mě příliš nezískal, protože mi zrovna dvakrát k srdci nepřirostla. O to víc se mi líbí pojetí Nekonečného moře, kde se střídají kapitoly z pohledu ostatních postav, dozvíme se tak více o minulosti „vedlejších hrdinů“. Nejvýrazněji se tu projeví příběh Eso, která je naprostým opakem Cassie. Paradoxně tak dochází k jakémusi prohození hlavních hrdinek, což je znatelné zlepšení, protože Eso dokáže děj utáhnout lépe než Cassie, které jaksi dochází v delších úsecích dech. Zatímco Cassie působí v některých chvílích ufňukaně, až si říkáte, jakým způsobem dokázala přežít, Eso se dokáže realitě postavit čelem a přiznat si, na čem je. Navíc její tajemství z ní dělají hrdinku, která má potenciál něčím překvapit, zatímco Cassie již všechny karty na stůl vyložila. Ale zdání může klamat.
Co se týče ostatních charakterů, nedochází tu k extrémním změnám. Prostor daný příběhům ostatních postav je volba správným směrem, můžeme tak nahlédnout na příběh i z jiné perspektivy, než tomu bylo v případě prvního dílu. Musím ale uznat, že autor umí dobře vykreslit záporné postavy, které jako záporné působí. Už dlouho se mi nestalo, že bych některé postavy nejradši zneškodnila, případně čekala na moment, kdy se jim vrátí jejich chování.


Rick Yancey si nastavil určitou laťku příběhu, kterou poodkryl v Páté vlně a naznačil, jakým směrem se bude ubírat. Tedy spíše převrátil neočekávaným koncem. Nekonečné moře oproti tomu působí, že se v ději nic výrazného nestalo a vše se poklidně vyvíjí předpokládaným směrem, až se čtenář utvrdí v dojmu, že vlastně ví, jakým směrem se bude děj ubírat. Bláhově si označí nepřítele, s jistotou detektiva vymyslí řešení celé situace a odhalí pravdu. Jenže autor měl trochu jiné plány a neštítí se tuto iluzi rozbít informacemi, které teorie odfouknou jako domeček z karet.  
Pátou vlnu jsem četla na etapy, ačkoliv jsem neměla problém se začíst, ale chyběla mi motivace se ke knize po pauze vracet. U Nekonečného moře to bylo jiné, za což může i závěr předchozího dílu. Druhý díl se četl zlehka a byla tu motivace zjistit, jak se příběh bude vyvíjet a jakým směrem se budou ubírat hlavní postavy. Přiznám se, že jsem se pokoušela knihu dějově zaškatulkovat do nějaké známé kostry příběhu, což mi usnadnil i prvotní vývoj příběhu a rozhodování postav. Jenže potom přišlo odhalení následované dalším a najednou žádná známá kostra nepasovala. A když padla poslední kapitola, zůstalo jen otázka: „Jak z tohoto autor vybruslí?“

Nekonečné moře není pouze nastavovaným druhým dílem série, ačkoliv děj plyne svým tempem, změní se toho tolik, že příběh najednou nabírá úplně jiný směr. A vy jste to podvědomě věděli, ale neodhalili. Teď všechno zapadá, přesto ale tušíte, že všechno je ve skutečnosti jinak. A jak? To vám odhalí Poslední hvězda.

Trailer k filmovému zpracování prvního dílu: 



Knihu Nekonečné moře si můžete objednat ZDE.
Všechny díly série můžete objednat i ve slovenštině nebo angličtině ZDE.
Další knihy autora si můžete koupit ZDE.

Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk 



Zdroje obrázků: goodreads.com, fandango.com

5 komentářů:

  1. Pátou vlnu jsem četla a dost se mi líbila, nebyla jsem sice přímo nadšená, ale čtení to bylo poutavé a zajímavé. Film jsem viděla a celkem si ho oblíbila, i když toho dost vynechali a změnili. Netušila jsem ale, že existuje pokračování, takže díky, jdu si Nekonečné moře přidat na seznam.

    OdpovědětVymazat
  2. Můžete mi prosím někdo říct jak pátá vlna 2 skončí ? A jestli tam bude Cassie spíše s Benem nebo s Evanem ? Byla bych moc ráda kdyby mi někdo odpověděl děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano taky bych to moc ráda věděla :-)

      Vymazat
    2. Jono taky bych to chtěla vědět :-)

      Vymazat