neděle 3. listopadu 2013

Radek


Původní název: Radek
Podtitul: Mistr v komplikování vlastního života
Autor: Katka Heřmanová
Počet stran: 90
Formát: A6, brožovaný
Nakladatelství: Nová Forma
Datum vydání: červen 2013
Webové stránky autorky: http://arvaripise.blogspot.cz/

Anotace:

Jmenuju se Radek. 

Žiju životem, co by se snad dal označit za naprosto normální a spokojený, jen kdyby nebylo pár malých detailků. Jako třeba toho, že jsem gay. Že moje rodina to ví. Že je s tím povětšinou smířená, což není vždycky tak výhodné, jak by si každý mohl myslet. Že moje vztahy, když už se mi je podaří navázat, jsou většinou založené pouze na postelových hrátkách. Že můj nejlepší přítel není gay, ale je zatraceně hezký. Že moje babička je zapřísáhlá křesťanka. 

A že jsem tak nějak obecně... Mistr v komplikování vlastního života.


* * * * *


AUTORKA VE ZKRATCE
Katka Heřmanová, známá v internetovém světě pod přezdívkou Arvari, se narodila 19. dubna 1990 v Hradci Králové, kde o nějakých devatenáct let později úspěšně odmaturovala na Gymnáziu Boženy Němcové.
Psaní povídek se začala věnovat až kolem patnácti let, kdy jí byly inspirací ostatní blogoví pisálci a píše pravidelně dodnes. Svou tvorbu (soustředící se především na LGBT tématiku) původně publikovala výhradně na svém blogu. V červnu 2013 vlastním nákladem vydala první knihu  Radek, mistr v komplikování vlastního života.
V současnosti píše další knihu, publikuje svoji tvorbu na blogu. 
Just kiss... #gay #love #boys
POSTAVY
Radek je opravdu mistr v komplikování vlastního života. Obecně nesnáším zidealizované postavy, přehnané do detailů, kdy jeden člověk musí být dobrý, druhý špatný a třetí superextravýjimečně dokonalý. Autorka popisuje Radka jako obyčejného kluka se všemi přednostmi i chybami. Nedělá z něj zženštilou ukňouranou verzi, jak často bývá v podobné tvorbě, zároveň to ani není drsňák jako vystřižený z akčních filmů. Ano, někomu můžou Radkova rozhodnutí a názory lézt krkem, ale o to je postava uvěřitelnější a kdyby bylo všechno dokonalé, tak byste si stejně stěžovali.
Pokud mám hodnotit rodinu hlavního hrdiny, pak autorka skvěle vystihla dané charaktery. Jsou fajn, zajímají se o sebe (někdy až příliš), skvěle spolu vychází, pokud se zrovna nechtějí vzájemně pomlátit. A ta bábovkovo-záminková praxe je na zabití. J 

DĚJ
V první řadě bych chtěla zmínit, že Arvari píše lehkým čtivým stylem, kterému nechybí humorná složka. Pro její psaní je typická odlehčenost tématu, která nepostrádá humorné a ironické prvky. Osobně mám Katčinu tvorbu velmi ráda. Poprvé jsem na její blog, tenkrát ještě na staré doméně, narazila přes odkaz  na blogu Temnářky. Bohužel jsem blog vypustila z hlavy a skoro na něj zapomněla. Připomněl se mi až s recenzemi právě na Radka.
Děj je předvídatelný, přesto kdybych měla spočítat, kolikrát jsem se musela pousmát, tak tu počítám do zítřka. Oceňuji fakt, že autorka se nesnaží nikomu propagandisticky vnucovat názor. Píše tak, jak ji to baví a doufá, že čtenáři si vytvoří názor sami.
Musím také pochválit obálku knihy. Jednoduchá kresba od Hesteth Azees s duhovou vlajkou zcela vystihuje děj knihy a bez problémů může konkurovat obálkám, které nakladatelství vypouštějí na trh.

HODNOCENÍ
Radek - Mistr v komplikování vlastního života je přesně ten typ knihy, kdy potřebujete "vypnout" a užívat si čtení. Jediné, co musím vytknout, je velikost knížky. Takhle mrňavou knížečku jsem snad ještě ani neviděla, natož vlastnila. 

Tahle „pidi“ knížečka mi jednoduše přirostla k srdci. Nečekejte od ní žádné složité filozofické myšlenky, je to kniha na odreagovaní. Já se skvěle bavila, jestli to bude stejné i u Vás - na to existuje pouze jedna odpověď - přečtěte si Radka.

* * * * *

Knihu Radek - Mistr v komplikování vlastního života si můžete objednat ZDE.

Zdroj obrázků
Zdroje: arvaripise.blogspot.cz, goodreads.com

1 komentář:

  1. Toto je neskutočne roztomilá knižočka, strašne sa mi páčila :) Zbožňujem Arvarine príbehy :)

    OdpovědětVymazat