úterý 26. ledna 2021

Pekelný plášť blogtour || Autorka a tvorba


Dostáváme se k prvnímu článku blogtour ke knize Pekelný plášť. Dozvíte se něco málo o autorce a její tvorbě. Veškeré další informace o celém projektu naleznete v úvodním článku.


Simona Michálková je spisovatelka, recenzentka knih, redaktorka webu KlubKnihomolů.cz a blogerka cestovní agentury Invia. 

Narodila se ve Vyškově, ale od čtyř let žije ve Slavkově u Brna, malém městě velkých dějin na jihu Moravy. Láska k literatuře ji provází už od setkání s Harrym Potterem v roce 2001 a byla jí oporou při studiu českého jazyka.  

Díky skvělému přístupu učitelky českého jazyka, byl tento předmět jejím nejoblíbenějším již na základní škole. Po absolvování Obchodní akademie v Bučovicích nebylo tedy překvapením, že její kroky vedly ke studiu oboru Český jazyk a literatura na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. 

Ve volném čase ráda cestuje, chodí do kina a do divadla nebo s rodinou navštěvuje hrady, zámky a muzea. Je rovněž velkou milovnicí knih. V oblibě má světovou i českou klasiku, YA fantasy, mysteriózní a dobrodružné příběhy plné kouzel.

Autorku můžete sledovat i na Instagramu.

TVORBA

Ve vlastní literární tvorbě se inspiruje pohádkami a slovanskou mytologií. Své příběhy, v nichž obvykle vystupují nadpřirozené bytosti, se snaží ozvláštnit neotřelými motivy, humorem i jemnou romantikou.

Již od dětství si ráda vymýšlela různé příběhy, které poté převáděla na papír. S některými povídkami se čtenáři mohli setkat již dříve v rámci dvou sborníků. Výrazněji se ale zapsala do povědomí povídkou Tma v tichém světě. Zúčastnila se s ní soutěže nakladatelství  Coo Boo, přičemž právě tato povídka se umístila v užším výběru. Knižně tak vyšla ve sborníku DivergentCzech (2015).


DivergentCzech

Nakladatelství: Coo Boo

Datum vydání: 16. listopadu 2015

Anotace:

V knížce DivergentCzech najdete světy, v kterých řádí choroby krve, kde je mluvení bráno za přežitek, a když se vám moc rozbuší srdce, třeba z jen radosti, je to taky špatně. Budete číst příběhy o lásce na ten nejpodivnější možný způsob. Křehké, něžné, akční, ale i strašidelné. Budete se bát, ale i vztekat nad hlavními hrdiny jako v každé jiné knize, jen tentokrát bude každé písmenko původní české.

Zkrátka a dobře je to soubor těch devíti nejlepších divergentních povídek z naší literární soutěže! Texty, které popisují váš divergentní svět a vyjadřují vaši představu divergence, odlišnosti či čehokoliv jiného, co jste si pod tímhle slovem představili.


Přibližně ve stejné době, kdy vyšla knižně výše zmíněná povídka, začala autorka pracovat na příběhu Pekelného pláště. První verze prošla mnoha úpravami, než z ní vznikl finální Pekelný plášť. Sama autorka přiznává, že cesta byla klikatá a náročná, přesto na psaní vzpomíná jako na dobu inspirace a s pocitem naplnění radostí.

Pekelný plášť

Nakladatelství: Bookmedia

Datum vydání: 2020

Knihu můžete koupit ZDE

Anotace:

Příběh o odvaze a nezkrotitelné touze po svobodě s pohádkovými rysy. Když se mladý princ Arim probudí po propité noci, naprosto neví, čí je. A to doslova. Arim je neviditelný a jediná cesta k tomu, jak získat zpátky svou podobu i předešlý život, vede rovnou skrz peklo. Mezitím se v jiném království probouzí z rakve krásná dívka Aeronwen. Uměle stvořená geniálním čarodějem, odsouzená sloužit starému králi. Ale ani ta se nechce smířit s nepřízní osudu. Svůj život přitom nevědomky sváže s koněm, který má velice zvláštní schopnosti. Všichni tři se vydávají na odvážnou cestu plnou nebezpečí, magie a nečekaných dobrodružství.


V současnosti má autorka rozepsaných hned několik projektů, mimo jiné by se ráda vrátila i k příběhu postav Pekelného pláště, který jí přirostl k srdci. Můžeme se tedy těšit na nejedno knižní překvapení.


Zajímavosti o autorce:

  • Vlastní sbírku minerálních kamenů. Sbírá je od dětství, většinou si je vozí z dovolené nebo z různých jarmarků. Nejraději má býčí a tygří oka.

Menší náhled na autorčinu sbírku.
  • Ráda sbírá různé upomínkové předměty z dovolených. Například z Florencie si dovezla sošku Danta Alighieriho, z Benátek zase karnevalovou masku. Z Anglie vlastní sněžítko se Stonehenge nebo hrníček s Londýnem, z Athén sochu Háda a Persefony a takto by výčet mohl pokračovat dále.

  • Je velkou fanynkou Fantoma Opery.  Kromě klasické knižní předlohy od Gastona Lerouxe, vlastní volné pokračování  Fantom z Manhattanu od Fredericka Forsytha, stejně tak i knihu Fantom od Susan Kay. Dále nesmí chybět DVD s filmovým nebo záznamem divadelního zpracování včetně muzikálu Love Never Dies. Sbírku doplňují suvenýry z londýnského Her Majesty's Theatre (zde proběhla světová premiéra muzikálu 27. září 1986 a muzikál se tu uvádí dodnes), program muzikálu Fantom opery z Goja Music Hall, nebo fotografie s podpisem Radima Schwaba (spolu s Mariánem Vojtkem se alternuje v roli Fantoma ve zmíněné české verzi muzikálu). 





Zdroje:
Životopis: rozhovor s autorkou, knihcentrum.cz
Fotografie: archiv autorky
Ilustrace knihy: Ondřej Hrdina

Žádné komentáře:

Okomentovat