sobota 30. ledna 2021

Obálky přes kopírák VI.

Když jsem v roce 2012 (ano, před devíti lety!) zveřejnila první článek (tehdy ještě na blogu.cz), nikdy bych nevěřila, že se z toho stane jakýsi projekt. A teď se k němu vracím.

Ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka. V tomto případě obálka knihu. Málokdo z nás sáhne po neznáme knize, která by jej nezaujala na první pohled. Získat práva na originální obálku je i v dnešní době někdy složité, proto často překladová literatura vychází s "vlastní novou" obálkou z daného nakladatelství. A pokud nemáte po ruce šikovného ilustrátora, čerpáte z různých portálů, kde se licence na různé fotografie dají zakoupit. Někdy se tak neubráníte tomu, že obálku najdete i na jiných knihách. A někdy i originální obálka se potýká se stejným problémem.

Za těch pár let se "české" verze obálek velmi zlepšily, málokdy narazíte na výjimku, kterou by zvládl každý se základními znalostmi v programu Malování. Jsem za to ráda. Níže ukázané obálky nijak nekritizuji, většina stejných měly prostě jen tu smůlu, že se zamlouvají více lidem. 😉 Navíc chystám i další speciály (momentálně rozpracované tři, jeden čeká již na zveřejnění), které právě potvrzují předchozí zmíněné.

První obálky, kterými začneme, nejsou úplně stejné, ale zároveň dokazují výše zmíněné. Náhradní kluk versus Útěk za láskou. Za mě se obě k žánru obou titulů hodí. Někdy je prostě těžké najít obálku, která by nebyla podobná.


Obě následují obálky již mají stejný podklad, s kterým pracují. Jedná se o české verze nakladatelství Alpress versus Oldag. Inkvizitorova žena versus Dům Radovánek I.
 

I české vydání Umění předstírat se liší od originálu. Stejnou dvojici naleznete i na knihách Loving You Is Easy, He + She, Playing at Love, The Playboy's Dark Secret nebo německá verze The Deal - Reine VerhandlungssacheA trochu odlišná obálka Last Resort.

 

české verze Rychle a vášnivě & Vytoužená chvíle


Na kolenou & Misled & The Seduction Factor 4

 

Řekni mé jméno & Nejvíc sexy chlapJako můry za světlem 
& The Seduction Factor 5



Temná hra & To know me
 


Imámova dcera & The Captain



Madam X & A Fatal Likeness


Múza & Of Darkness and Crowns


Alfa (obálka stejná jako originál) Cherished


Stmívání (obálka stejná jako originál) Words to Live By: A Guide for the Merely Christian


Posledný Namsara (slovenská verze obálky stejná jako originál, ovšem mnohem lepší než česká verze Poslední Namsara, kterou vydalo nakladatelství Alpress) Reviving Isabel


Článek je oproti předchozím dílům kratší. Materiálu sice mám dost, ale přijde mi lepší dávkovat postupně, než tomu bylo v předchozích. Navíc u již zveřejněných jsem časem našla tolik dalších "sourozenců", že často v aktualizacích zapadnou (i tento článek se pravděpodobně rozroste). Tak proč jim nevěnovat vlastní prostor. 😊 Takže se máte na co těšit.
A jak to vidíte vy? Vadí vám stejné obálky u knih?

Zdroje obálek: databazeknih.cz, goodreads.com, albatrosmedia.cz

1 komentář: